“Planul de pace al lui Putin nu e pace deloc”, arată șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și secretarul american de Stat, Antony Blinken, într-un articol comun publicat în NY Times. Cei doi spun că “pacea prin putere” (a lui Trump) nu ar trebui să însemne o încetare prematură a focului, care i-ar permite lui Putin să reia atacurile, după o perioadă de pauză – “Aceasta ar fi o pace prin capitulare, ceea ce nu e deloc pace”.
Invazia Rusiei în Ucraina, care se apropie de al treilea an, a fost un eșec strategic pentru Vladimir Putin, arată Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, și Secretarul american de Stat, Antony Blinken, într-un articol de opinie publicat de The New York Times. Cei doi subliniază că Putin nu a reușit să-și atingă niciun obiectiv în Ucraina, iar acum nici măcar nu mai poate să-și mențină la putere un regim aliat, precum cel al lui Bashar al-Assad din Siria, scrie BiziDay.
Austin și Blinken explică faptul că Vladimir Putin este în punctul în care situația s-a întors împotriva sa, deoarece Armata Rusă a pierdut până acum peste 700 de mii de oameni și zilnic cad pe front câte 1.500 dintre soldații săi, în timp ce acasă, pierderile financiare se fac tot mai mult simțite, printr-o inflație mare și dobânzi de peste 20%.
Ajutorul aliaților a dat Ucrainei multe șanse de succes în viitoarele negocieri, dar cei doi avertizează asupra riscurilor care pot apărea în cazul în care ajutorul acordat ucrainenilor ar fi întrerupt. Chiar dacă frontul ucrainean este într-o situație dificilă, asta nu trebuie să mascheze problemele cu care Vladimir Putin se confruntă. În acest context, SUA și aliații ar trebui să rămână constanți asupra ideii de “pace prin putere”, prin care să permită atât Ucrainei să se apere, cât și să descurajeze potențiale alte agresiuni, la nivel mondial.
Austin și Blinken fac trimitere, fără a-l nominaliza pe Trump deloc în articol, la “pacea prin putere” (peace through strength) o expresie consacrată de acesta în primul său mandat și reluată acum, după câștigarea alegerilor.
“Ucraina, și odată cu ea și următoarea administrație americană, au acum o pârghie care ar trebui folosită pentru a pune capăt războiului domnului Putin și pentru a aduce o pace durabilă care să dea asigurări reale ucrainenilor în sensul descurajării ulterioare a unor alte agresiuni rusești. Așa ar arăta pacea prin putere. Dar pentru că domnul Putin își păstrează ambițiile imperiale, dacă noi vom renunța acum la pârghia noastră, prin tăierea ajutorului militar pentru Ucraina și prin forțarea unei încetări premature a focului, asta i-ar permite pur și simplu domnului Putin să se refacă și, în cele din urmă, să atace din nou. Aceasta ar fi o pace prin capitulare, ceea ce nu ar fi deloc pace. Nici pentru Ucraina, care ar fi zdrobită sub cizma domnului Putin. Nici pentru Europa, care ar cădea sub umbra unui tiran hotărât să reconstituie imperiul prăbușit al Moscovei.
Nici pentru prietenii Americii din alte părți, care s-ar putea confrunta cu noi riscuri de agresiune din partea altor autocrați care probabil ar vedea o victorie pentru domnul Putin ca pe o licență de vânătoare pentru ei înșiși.
Și nici pentru Statele Unite, care ar trebui să cheltuiască mai multe resurse și să-și asume riscuri mai mari pentru a se apăra nu numai împotriva unui lider rus mai îndrăzneț, ci și împotriva altor dictatori și agenți ai haosului, hotărâți să dărâme sistemul de reguli, drepturi și responsabilități pe care îl avem și care a adus siguranță și prosperitate.
Urmărirea unei politici de “pace prin putere” este vitală pentru supraviețuirea Ucrainei și pentru securitatea Americii. Statele Unite ale Americii și aliații și partenerii săi trebuie să continue să fie alături de Ucraina și să-și întărească poziția pentru negocierile care vor pune la un moment dat capăt războiului de agresiune al lui Putin”.