Parchetul European a deschis 300 de anchete privind fraude în valoare de 4,5 miliarde de euro

Parchetul European a deschis 300 de anchete privind fraude în valoare de 4,5 miliarde de euro
scris 14 sep 2021

Parchetul European, noua instanță de luptă împotriva fraudelor care afectează bugetul Uniunii Europene, a anunțat că, de la lansarea sa la 1 iunie, a deschis circa 300 de anchete vizând un prejudiciu total evaluat la 4,5 miliarde de euro, relatează AFP.

Acest parchet, al cărui birou central își are sediul la Luxemburg și dispune de procurori delegați din aproximativ 20 de țări membre ale UE, este mandatat să efectueze anchete, dar și să îi aducă pe autorii infracțiunilor în fața tribunalelor din statele participante, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

EPPO, după acronimul său în limba engleză, a înregistrat peste 1.700 de semnalări de infracțiuni transmise de către autoritățile statelor participante, dar și de la persoane fizice, indică instanța respectivă într-un comunicat emis cu ocazia celor 100 de zile de activitate.

În total, 22 de țări (din cele 27 state membre ale UE) participă la Parchetul European. Printre acestea, doar Slovenia nu a propus încă procurori delegați, o situație denunțată în mai multe rânduri de către șefa acestei instanțe, românca Laura Kövesi, reamintește AFP. În Franța, patru procurori delegați au fost numiți dintre cei cinci care trebuie să fie în cele din urmă instalați la post.

O anchetă a Parchetului European cu privire la o fraudă transfrontalieră cu TVA, estimată la peste 14 milioane de euro, a condus la începutul lunii august la percheziții în Germania, Olanda, Slovacia, Bulgaria și Ungaria.

Mai recent, poliția italiană a procedat, la solicitarea acestei instanțe, la confiscarea a circa 200.000 de euro de la o societate care importă electrozi wolfram, acuzată că s-a sustras de la plata taxelor vamale prin falsificarea originii produselor.

O anchetă a fost deschisă de asemenea în iulie împotriva a patru rezidenți croați, printre care și primarul orașului Nova Gradiska, pentru corupție activă și pasivă și abuz de putere. Dosarul, care are la bază un raport al poliției responsabile de lupta anticorupție și împotriva crimei organizate din Croația, reprezintă o atingere adusă fondului european de coeziune de aproximativ 57.000 de euro.

În total, confiscările realizate în cadrul celor 300 de anchete depășesc 10 milioane de euro, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Parchetului European, confirmând astfel informațiile apărute anterior în Financial Times.

FintechOS intră pe piața din Statele Unite CITEȘTE ȘI FintechOS intră pe piața din Statele Unite

Procurorii europeni speră să procedeze la primele inculpări până la sfârșitul anului, ceea ce ar putea duce la procese în instanțele naționale încă de anul viitor.

Parchetul European este responsabil de supravegherea utilizării corecte a planului masiv de relansare al UE, care se ridică la 800 miliarde de euro. Niciuna dintre anchetele menționate nu are legătură cu aceste fonduri, care abia au început să fie alocate.

viewscnt
Afla mai multe despre
parchetul european
laura kövesi