Parchetul European a cerut arestarea unui fost președinte al clubului Dinamo București

Parchetul European a cerut arestarea unui fost președinte al clubului Dinamo București
scris 15 iun 2023

Tribunalul București a dispus arestarea omului de afaceri Dorin Șerdean, la cererea Parchetului European, în cazul unei ample anchete privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro.

În luna mai, atât în România, cât și în Franța au fost efectuate 40 de percheziții domiciliare în cadrul acestei anchete, fostul patron Dinamo, Dorin Șerdean, fiind acuzat că ar fi emis scrisori false de garanție, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
O vânzare de armament către Ungaria, blocată de Senatul SUA pentru că Budapesta împiedică aderarea Suediei la NATO CITEȘTE ȘI O vânzare de armament către Ungaria, blocată de Senatul SUA pentru că Budapesta împiedică aderarea Suediei la NATO

Potrivit gsp.ro, Șerdean și-a vândut acțiunile de la Dinamo către Red&White, în luna mai a acestui an, dar încă mai figurează, simbolic, în acționariatul clubului, cu 0,1 procente. 

În acest caz se desfășoară percheziții în mai multe județe din România, București, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș, Olt, dar și în localitatea franceză Roquebrune-Cap-Martin.

Schema ar fi fost una complexă și implică o bancă din Insulele Comore. Instituția ar fi emis scrisori de garanție în valoare de peste 20 de milioane de euro. Banii ar fi trebuit să asigure proiectele europene împotriva unor eventuale daune. Totul ar fi fost fictiv, conform sursei citate.

Potrivit anchetei, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanțare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

În special, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore ar fi emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care aparent operează în Cehia, Letonia și Spania ar fi emis scrisori de garanție care urmau să fie utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

În cazul proiectelor care beneficiază de finanțare din partea UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se angajează să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corespunzător. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să prezinte, de asemenea, o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, care să asigure recuperarea avansului.

viewscnt
Afla mai multe despre
parchetul european
dorin serdean