Orizontul de aderare a României la zona euro este anul 2030, anticipează analiștii CFA România. PLUS la cât va ajunge cursul valutar

Orizontul de aderare a României la zona euro este anul 2030, anticipează analiștii CFA România. PLUS la cât va ajunge cursul valutar
scris 26 iul 2021

Analiștii CFA România anticipează o creștere economică de 5,8% pentru acest an și un deficit bugetar de 6,2% din PIB, iar orizontul de aderare la zona euro este anul 2030.

Profit.ro a anunțat recent că România renunță să își mai asume la Bruxelles un orizont de adoptare a monedei euro, după ce ultimul termen era anul 2024. Povestea monedei euro în România poate fi văzută AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, raportul de convergență pe 2020 arată că țara nu îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

De partea cealaltă, Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024.

Potrivit unui comunicat al Asociației CFA România, începând din aprilie 2020, în cadrul sondajului realizat lunar, prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an, au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, scrie Agerpres.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Astfel, cea mai mare parte a respondenților (peste 77%) anticipează că această criză se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (35%) anticipează impactul până în trimestrul II al anului 2022.

Datoria publică va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52% din PIB.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,11%, peste 74% dintre participanți anticipând majorarea acesteia în următoarele 12 luni.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro, arată comunicatul CFA România.

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

Comunicatul organizației precizează, de asemenea, că 80% dintre participanții la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piață monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 77% dintre participanți anticipează majorarea ratelor de dobandă pentru scadențele de 5 și 10 ani. De asemenea, 71% dintre participanți anticipează majorarea indicelui BET în următoarele 12 luni. Pentru a doua lună consecutiv, în jur de 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor proprietăților rezidențiale în următoarele 12 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa românia
euro