OMS menține nivelul maxim de alertă privind pandemia covid-19, la exact trei ani după ce l-a declarat

OMS menține nivelul maxim de alertă privind pandemia covid-19, la exact trei ani după ce l-a declarat
scris 31 ian 2023

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să mențină nivelul alertei maxime al pandemiei covid-19 - la exact trei ani după ce a a calificat această boală drept o urgență de sănătate publică de amploare internațională, relatează AFP.

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a urmat recomandările Comitetului de Urgențăă cu privire la covid-19, din care fac parte experți care s-au reunit vineri pentru a 14-a oară, anunță într-un comunicat OMS.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Măereanu, fondator Papervee: Pe viitor, vizăm și extinderea în Europa de Vest și mai târziu în SUA. Nu excludem și o posibilă finanțare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Măereanu, fondator Papervee: Pe viitor, vizăm și extinderea în Europa de Vest și mai târziu în SUA. Nu excludem și o posibilă finanțare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Comitetul a declarat pandemia covid-19 ”urgență de sănătate publică de amploare internațională” (USPPI) la 30 ianuarie 2020, în contextul în care în afara Chinei se înregistrau, atunci, mai puțin de 100 de cazuri și niciun deces.

Tedros Adhanom Ghebreyesus anunțase deja că el consideră prematură ridicarea celui mai înalt nivel de alertă, scrie Agerpres.

”Cu toate că nu vreau să anticipez avizul Comitetului de Urgență, rămân foarte îngrijorat de situația din numeroase țări și de numărul în creștere al morților”, declara el marți, într-o conferință de presă regulată, la Geneva.

”Mesajul meu este clar: nu subestimați acest virus. Ne-a surprins și va continua să ne surprindă și va continua să ucidă, dacă nu facem mai mult pentru a furniza mijloacele sanitare persoanelor care au nevoie și pentru a lupta împotriva dezinformării la scară mondială”, insista directorul general al OMS - care poate alege să dea curs sau nu avizului Comitetului de Urgență.

PANDEMIA, ÎNTR-UN PUNCT DE TRANZIȚIE

Alerta - al cărei nume este oarecum alambicat - nu a reușit să convingă autoritățile și marele public de urgența situației, în ianuarie 2020, ceea ce s-a întâmplat abia la 11 martie 2020, când șeful OMS a folosit cuvântul ”pandemie”.

La trei ani de atunci, Comitetul estimează că ”pandemia covid-19 se află probabil într-un punct de tranziție”, iar directorul general a anunțat că apreciază ”sfaturile Comitetului cu prudență în perioada acestei tranziții și vizează o atenuare a potențialelor consecințăe negative”.

Vineri, în declarații din deschiderea reuniuni, directorul general al OMS a subliniat că ”de la începutul lui decembrie, numărul morților săptămânale semnalate în lume este în creștere”.

”În plus, ridicarea restricțiilor în China a antrenat o creștere a numărului de morți în aceastăă țară, cea mai populată din lume”, în săptămâna 16-22 ianuarie, preciza el, adăugând că, dintre cele aproape 40.000 de morți din cauza covid-19 semnalate OMS, ”peste jumătate au fost semnalate din China”.

170.000 DE MORȚI ÎN ULTIMELE DOUĂ LUNI

Boala covid-19 a ucis 170.000 de oameni în ultimele luni.

Tedros Adhanom Ghebreyesus și-a exprimat regretul față de faptul că prea puține persoane sunt vaccinate ”în mod corect” și că monitorizarea secvențierii genetice, care permite urmărirea evoluției virusului SARS-CoV-2 și a mutațiilor acestuia, a scăzut puternic.

Potrivit tabloului de bord al OMS, covid-19 a ucis, până la 27 ianuarie, 6.804.491 de oameni.

Însă atât OMS; cât și experții sunt de acord că numărul morților este cu mult mai mare.

OMS înregistra 752.517.552 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, de asemenea un număr mai mic decât cel real, mai ales că, în afară de scăderea numărului testelor, cazurile sunt departe a fi înregistrate.

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
covid-19