Bilanțul deceselor din cauza COVID-19 în lume este de două-trei ori mai mare, de la apariția primelor cazuri în China, la sfârșitul anului 2019, estimează Organizația Mondială a Sănătălii (OMS) în raportul anual al statisticilor sanitare mondiale, relatează AFP.
În urmă cu două săptămâni, Profit.ro a prezentat un tabel redactat de Universitatea din Washington conform căruia numărul deceselor cauzate de Covid-19 în România ar fi în realitate triplu comparativ cu datele oficiale. La acel moment, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus pentru Profit.ro că nu comentează cifrele și că vrea să vadă mai întâi pe ce anume se bazează institutul când avansează astfel de date.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
COVID-19 a ucis în 2020 cel puțin 3 milioane de oameni în mod direct sau indirect, estimează acum OMS în raport - în contextul în care bilanțul oficial este de aproximativ 1,8 milioane de morți, scrie News.ro.
”Acest lucru corespunde unor estimări similare care preconizează toate că numărul total al morților este de cel puțin de două până la trei ori mai mare” decât bilanțul oficial al morților din cauza covid-19, a anunțat într-o conferință de presă dr. Samira Asma, subdirectoarea generală a OMS însărcinată cu date.
Pandemia a cauzat până în prezent ”aproximativ șase până la opt milioane” de morți directe și indirecte, potrivit calculelor sale.
În prezent, bilanțul oficial al pandemiei de covid-19 este de 3,4 milioane de morți.
”Pandemia covid-19 constituie o amenințare majoră la adresa sănătății și strării de bine a populațiilor din întreaga lume”, subliniază ea.
CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile saleOMS cooperează împreună cu țările lumii pentru a afla care este ”adevăratul bilanț uman al pandemiei, pentru a fi mai bine pregătiți la viitoarea urgență”, anunță Samira Asma.
Diferența între ceea ce experții numesc ”supramortalitate” sau ”exces de decese” și bilanțul oficial al morților de covid-19 are la bază mai mulți factori.
Unele țări întârzie în notificarea deceselor, iar unii oameni au murit și nu au fost testați.
Alte decese sunt cauzate de alte boli, de care nu s-au putut trata fie de frica de a se duce în centre de sănătate, fie din cauza unor măsuri de izolare.
”Supramortalitatea ne oferă o imagine mai bună, pentru că ea reflectă atât efectele directe, cât și indirecte”, subliniază dr. William Msemburi, un analist la Divizia de Sate a OMS.