Oficiali din sectorul financiar: Costul accesului direct al Marii Britanii la piața UE ar putea fi prea mare

Oficiali din sectorul financiar: Costul accesului direct al Marii Britanii la piața UE ar putea fi prea mare
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 oct 2019

Accesul direct la piața Uniunii Europene după Brexit ar putea să nu merite costul, dacă Marea Britanie se va alinia la reglementări UE care acoperă o gamă restrânsă de activități, afirmă oficiali din industria financiară, citați de Reuters.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

UE este cel mai mare client unic al sectorului financiar britanic, iar în prezent beneficiază de accesul liber la blocul comunitar. Dar acest acces va lua sfârșit după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Relațiile comerciale se vor baza în viitor pe ”echivalență”. Sistemul UE de acces la firmele străine pentru care Bruxelles-ul dorește să respecte pe piața lor internă aceleași reguli stricte ca în blocul european.

Guvernul demis trimite aproape 500 milioane lei primăriilor sau altor instituții și nu se va opri aici. Ministrul Dezvoltării: Banii se duc la facturile neachitate ale firmelor, nu la baroni locali! CITEȘTE ȘI Guvernul demis trimite aproape 500 milioane lei primăriilor sau altor instituții și nu se va opri aici. Ministrul Dezvoltării: Banii se duc la facturile neachitate ale firmelor, nu la baroni locali!

”Marea Britanie va fi țara cu cea mai mare echivalență din lume”, a declarat luni Nausicaa Delfas, director executiv internațional la Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie.

Delfas a cerut Bruxelles-ului să adopte o atitudine tehnică și nu politică pentru stabilirea echivalenței Marii Britanii.

Accesul în UE pe bază de echivalență reprezintă 5%-10% din afacerile transfrontaliere actuale, iar Marea Britanie vrea ca Bruxelles-ul să ”îmbunătățească sistemul pentru a-l face mai predictibil și mai transparent.

”Acest lucr ar putea include ”un mecanism” pentru a gestiona orice divergență a reglementărilor, pentru că Marea Britanie nu dorește să adopte în permanență reglementările UE.

Antony Manchester, director general la BlackRock, a spus că evaluarea avantajelor echivalenței ar fi mai ușoară pentru Marea Britanie dacă UE îl va îmbunătăți.

”În caz contear, vom ajunge în situația în care va fi totul sau nimic”. Sper că interdependența va deveni realitate...în caz contrar vom ajunge la închiderea accesului pe piețele europene”, a afirmat Manchester la o conferință referitoare lasectorul financiar și Brexit.

Peste 300 de bănci, asigurători și administratori de active din Marea Britanie au deschis centre în UE pentru a oferi servicii clienților direct din locul comunitar, ceea ce limitează utilitatea eforturilor mari ale Marii Britanii ăpentru echivalență.

Sectorul financiar britanic a propus  acum doi ani o abordare de ”recunoaștere reciprocă mai largă și mai nouă”, în care Marea Britanie și UE și-ar accepta reciproc reglementările. Dar UE a refuzat, considerând că Marea Britanie nu trebuie să se bucure de aceleași privilegii ca atunci când se afla în Uniune.

Brexitul a determinat UE să înăsprească condițiile de echivalență pentru casele de cliring din străinătate și pentru firmele străine de investiții.

Este neclar cum va reconcilia Marea Britanie accesul considerabil la piață cu refuzul de a accepta reglementările UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
ue