Alegătorii nord-irlandezi ar vota în proprție de 51% în favoarea reunificării Insulei Irlanda, în cazul unui referendum pe tema rămânerii sau nu a provinciei britanice în Regatul Unit, relevă un sondaj, relatează AFP.
Această majoritate foarte mică - care ar marca însă o schimbare istorică în Irlanda de Nord - se situează în marja de eroare a sondajului, temperează autorul anchetei, politologul Lord Ashcroft, scrie News.ro.
Potrivit acestui studiu, 45% dintre chestionați se pronunță în favoarea rămânerii în cadrul Regatului Unit, iar 46% în favoarea intrării în Republica Irlanda, un stat membru UE.
CITEȘTE ȘI Secretarii generali ai ministerelor devin ordonatori principali de credite. În lipsa miniștrilor, vor semna pentru salarii, facturi și alte plățiDar, excluzând indecișii și absenteiștii, rezultatul ar fi o majoritate de 51% la 49% în favoarea reunificării.
Acest sondaj, publicat miercuri, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.542 de persoane, în Irlanda de Nord, în perioada 30 august - 2 septembrie.
”Un asemenea rezultat reflectă incertitudinea și anxietatea care înconjoară Brexitul, frontiera irlandeză și efectul său potențial asupra vieții în provincie”, analizează Lord Ashcroft.
Problema frontierei irlandeze este obstacolul major în calea unui acord al Brexitului între Guvernul britanic și UE. Premierul britanic Boris Johnson cere să se scoară din acordul Brexitului deja încheiat ”plasa de siguranță” (”backstop”), care vizează să împiedice întoarcerea la o frontier fizică între Irlanda de Nord și Irlanda.
UNIUNE VAMALĂ
Menită să intre în vigoare doar ca un ultim recurs, această dispoziție prevede o uniune vamală între Regatul Unit și UE, iar în plus, în cazul Irlandei de Nord, o aliniere la anumite reglementări europene în domeniul sanitar și al taxelor.
Unioniștii se opun în mod categoric acestei măsuri.
CITEȘTE ȘI Legea turismului, schimbată: Turiștii vor fi taxați în plus pentru cazareFără ca acest lucru să constituie o surpriză, potrivit sondajul Lordului Ashcroft 98% dintre naționaliști se pronunță în favoarea intrării în Republica Irlanda, iar 95% dintre unioniști în favoarea rămânerii în Regatul Unit.
Irlanda de Nord, care are 1,8 milioane de locuitori, este populată de protestanți, care sunt în favoarea uniunii cu Marea Britanie, în fața unei minorități catolice ce reclamă realipirea la Republica Irlanda, situată la sud.
Însă au loc modificări demografice profunde, în contextul în care catolicii - care reprezintă 45% din populație, în timp ce protestanții reprezintă 48%, potrivit ultimului recensământ din 2011 -, sunt pe cale să redevină majoritari în Irlanda de Nord.
Acordurile de Pace din Vinerea Mare din 1998, care au pus capăt celor trei decenii de război civil între republicanii catolici și unioniștii protestanți, lasă calea deschisă unei eventuale reunificări a insulei, în cazul deciziei în acest sens a unei majorități, prin referendum.