Co-fondatorul OneCoin, criptomoneda cândva populară și în România, Karl Sebastian Greenwood, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în SUA.
Omul de afaceri suedez în vârstă de 46 de ani a fost condamnat la închisoare de un judecător din SUA pentru rolul pe care l-a avut în schema crypto frauduloasă OneCoin, potrivit Reuters. Greenwood și partenera sa Ruja Ignatova, originară din Bulgaria, sunt acuzați că au prejudiciat investitorii din întreaga lume cu peste 4 miliarde dolari, arată Start Up Cafe.
Ruja Ignatova și Sebastian Greenwood au început proiectul crypto în 2014, în Bulgaria. Considerată cândva „regina criptomonedelor”, Ignatova a fost dată dispărută în 2017 și nu a fost găsită nici până acum. Numele antreprenoarei se regăsește din 2022 pe lista FBI a celor mai căutate 10 persoane, conform BBC. În plus, FBI oferă până la 250.000 dolari pentru informații care ar putea duce la arestarea ei.
Ignatova a fost văzută ultima dată în Grecia, acum aproape 6 ani. Se crede că cel mai probabil călătorește cu „paznici înarmați” și că și-ar fi făcut operații estetice sau alte intervenții pentru a-și modifica înfățișarea, potrivit profilului ei postat pe site-ul Biroului Federal de Investigații.
În schimb, partenerul său de business, condamnat acum la închisoare, Karl Sebastian Greenwood, a fost arestat în 2018, în Thailanda, apoi a fost extrădat în SUA, unde în decembrie a pledat vinovat pentru acuzații de fraudă și spălare de bani.
Omul de afaceri a obținut nu mai puțin de 300 de milioane de dolari de la investitori, bani pe care i-a cheltuit pe călătorii cu avionul privat, cazări în hoteluri de lux, haine și accesorii „de designer”, conform unui comunicat al Departamentului de Justiție al SUA (DOJ). În plus, a achiziționat un iaht și a cumpărat mai multe proprietăți.
O falsă promisiune: „OneCoin va ucide Bitcoin”
Ca lider și co-fondator al OneCoin, Greenwood a operat una dintre cele mai mari scheme crypto frauduloase „comise vreodată”, susține procurorul american Damian Williams, în comunicatul DOJ.
„Greenwood și complicii săi, inclusiv Ruja Ignatova, au înșelat victimele (n.r. investitorii) cu miliarde de dolari, promițându-le o „revoluție financiară” și susținând că OneCoin ar fi „ucigașul Bitcoin”, a spus el.
De fapt, criptomonedele OneCoin nu aveau nicio valoare, dar asta nu l-a împiedicat pe Sebastian Greenwood să „își umple buzunarele cu peste 300 de milioane de dolari”, conform DOJ.
Fondată în capitala Bulgariei, OneCoin a început să funcționeze în SUA în 2015. Din 2014 până în 2016 fondatorii și complici ai acestora au reușit să înșele cel puțin 3,5 milioane de oameni, obținând peste 4 miliarde de dolari.
Încă de la lansare, spun autoritățile americane, cei doi fondatori, Greenwood și Ignatova, s-au folosit de notorietatea Bitcoin pentru a convinge investitorii că OneCoin este o oportunitate de investiție ce „nu poate fi ratată”.
În realitate, OneCoin „și-a mințit investitorii cu privire la modul în care a fost evaluată criptomoneda, susținând că prețul său s-a bazat pe cererea și oferta pieței”, arată DOJ.