Numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie a scăzut cu 15% din cauza Brexit

Numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie a scăzut cu 15% din cauza Brexit
scris 22 nov 2016

Numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie a scăzut cu 15% după votul în favoarea Brexit din iunie, care a provocat scăderi ale lirei sterline și ale acțiunilor, potrivit unui raport realizat de banca elvețiană Credit Suisse, transmite Bloomberg.

Avuția populației a scăzut cu 1.500 de miliarde de dolari, respectiv cu 10%, într-o perioadă de 12 luni încheiată în iunie 2016, ca efect direct al votului pentru ieșirea Marii Britanii din UE, se arată în raportul anual al Credit Suisse referitor la avuția globală, publicat marți.

Urmărește-ne și pe Google News

“Marea Britanie a avut un sfârșit tumultuos al perioadei 2015-2016, cu scăderi puternice ale cursului valutar și a pieței de capital, după votul pentru ieșirea din UE. Perspectiva este foarte incertă, atât pentru economie cât și pentru avuția populației”, potrivit băncii elvețiene, scrie News.ro.

Averea privată din Marea Britanie, de 14.000 de miliarde de dolari, este împărțită de 49 de milioane de adulți, dintre care aproape 5% dețin cel puțin 1 milion de dolari.

Rezultatul surprinzător al referendumului din 23 iunie a provocat o depreciere de 15% a lirei sterline în acest an, în timp ce piața de capital a consemnat cel mai amplu declin într-o singură zi de după criza financiară din 2008.

Acțiunile și-au revenit ulterior, dar țara se confruntă cu incertitudini politice și economice legate de termenii retragerii din UE.

Trump anunță că în prima zi de mandat retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific CITEȘTE ȘI Trump anunță că în prima zi de mandat retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

Principalul câștigător în perioada de 12 luni analizată de Credit Suisse este Japonia, unde avuția privată din a treia mare economie a lumii a urcat cu 19%, la 24.000 de miliarde de dolari, susținută de aprecierea yenului față de dolar.

În SUA, avuția populației a urcat pentru al optulea an consecutiv, la 85.000 de miliarde de dolari, potrivit raportului.

Japonia, Statele Unite și Germania reunesc cei mai mulți milionari, în timp ce la nivel mondial numărul acestora a crescut cu 596.000, la 32,9 milioane de dolari.

Statele care vor înregistra cele mai mari creșteri ale numărului de milionari în următorii cinci ani sunt China, cu 73%, precum și India, Australia și Canada, potrivit estimărilor Credit Suisse.

La nivel mondial, averile personale au urcat cu 1,4%, la 256.000 de miliarde de dolari, în cele 12 luni încheiate în iunie, reflectând avansul economic lent, iar în 2021 ar urma să atingă 334.000 de miliarde de dolari, se arată în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit