Guvernul intenționează ca în următorii 5 ani să înființeze sau operaționalizeze consulate la Nantes (Franța), Frankfurt și Hamburg (Germania), Cagliari (Italia), Birmingham (Marea Britanie), Denver (SUA), Mumbay (India), Sao Paulo (Brazilia), dar și birouri consulare la Belfast (Marea Britanie), Ismail (Ucraina), Vigo (Spania), respectiv în Insulele Canare și Peninsula Iutlanda (Danemarca). De asemenea, vor fi înființate consulate generale, prin schimbarea statutului actual de secție consulară, în ambasadele din capitalele în care sunt comunități semnificative de cetățeni români.
Ministerul Afacerilor Externe a elaborat în acest sens un plan pentru perioada 2021-2025, inclusiv la solicitarea comunităților de români din afara țării.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Propuneri de înființare/operaționalizare a unor noi oficii consulare
- Continuarea demersurilor privind înființarea și operaționalizarea unui Birou consular la Belfast, parte integrantă a Consulatului General al României la Edinburgh din Marea Britanie. Procedurile necesare obținerii consimțământului statului de reședință, conform prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile consulare din 1963, sunt în curs de desfășurare.
- Operaționalizarea Consulatelor generale de la Mumbay (India) și Sao Paulo (Brazilia) - a căror înființare a fost aprobată prin Decretul prezidențial nr. 30 din 27 ianuarie 2004 și Decretul prezidențial nr. 153 din 21 iulie 1994. După operaționalizarea Consulatului General al României la Sao Paulo, se vor demara procedurile pentru desființarea Consulatului General al României la Rio de Janeiro.
- Înființarea, după obținerea acordului părții ucrainene, a unui Birou consular la Ismail, Ucraina, parte integrantă a Consulatului General al României la Odessa, argumentele principale fiind legate de menținerea legăturii cu comunitatea românească.
- Înființarea, prin emiterea decretelor în acest sens, a Consulatelor generale ale României la Frankfurt pe Main și Hamburg (Germania), având în vedere necesitatea acoperirii din punct de vedere consular a zonei de nord și centru a Germaniei și degrevarea corespunzătoare a Consulatului General al României la Bonn și a Secției consulare a Ambasadei României la Berlin. În baza aprobării memorandumului nr. G5-1/24217/24 noiembrie 2016 pentru înființarea celor două oficii consulare au fost realizate demersurile de obținere a acordului statului de reședință, partea germană comunicând acordul pentru ambele oficii în cursul anului 2017.
- Inițierea demersurilor privind înființarea unui Consulat General la Nantes (Franța) pentru a asigura cetățenilor români din vestul Franței un acces mai facil la serviciile consulare și pentru a degreva Secția consulară a Ambasadei României la Paris.
CITEȘTE ȘI Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important- Demararea procedurilor necesare pentru înființarea unui Birou consular la Vigo (Regatul Spaniei), parte integrantă a Ambasadei României la Madrid. Acesta ar răspunde necesităților comunității române din Comunitatea Autonomă Galicia (estimată, conform Observatorului Permanent al Imigrației, la peste 12.000 cetățeni români), concentrația comunității de români din Galicia fiind mai importantă în Vigo. De asemenea, acolo unde legislația permite, biroul consular al României la Vigo ar putea absorbi și o parte din solicitările de servicii consulare pentru cetățenii români rezidenți în zona de nord a Portugaliei (aflați la mare distanță de Lisabona).
- Demararea procedurilor necesare pentru înființarea unui Birou consular în Insulele Canare, cu sediul în Santa Cruz de Tenerife (Regatul Spaniei), parte integrantă a Ambasadei României la Madrid, din rațiuni de distanță foarte mare față de Madrid și prezență consistentă a comunității românești.
- Pe spațiul italian, având în vedere acoperirea continentală a oficiilor consulare din această țară și luând în considerare solicitările primite din partea comunităților românești, precum și accesibilitatea redusă a cetățenilor români rezidenți în Sardinia, înființarea unui Consulat la Cagliari în insula Sardinia.
- Demararea procedurilor necesare pentru înființarea unui Consulat general la Birmingham, pentru a degreva Secția consulară a Ambasadei României la Londra și Consulatul General al României la Manchester.
- Înființarea unui Birou consular în Peninsula Iutlanda (Danemarca), parte integrantă a Ambasadei României la Copenhaga, date fiind concentrarea comunității de români în această zonă și costurile ridicate aferente deplasării acestora la misiunea diplomatică.
- Având în vedere dimensiunile spațiului american și poziționarea actualelor oficii consulare, este necesară înființarea unui Consulat General la Denver (statul Colorado), care să deservească cetățenii români din centrul țării.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care deține farmaciile Sensiblu în România, a fost arestat pentru corupție și spălare de bani- Înființarea unor Consulate generale în capitalele în care se înregistrează comunități semnificative de cetățeni români, conform prevederilor art. 12 alin. (2) din Legea nr. 62/2019 privind activitatea consulară, prin schimbarea statutului actual de secție consulară, parte a următoarelor misiuni diplomatice: Ambasada României la Londra, Ambasada României la Chișinău, Ambasada României la Madrid, Ambasada României la Roma și Ambasada României la Paris.
MAE notează că alte state membre UE dețin oficii consulare separate de ambasade la nivelul capitalelor statelor de reședință. Spania deține Consulate generale la Washington, Paris, Londra, Santiago de Chile. Franța deține consulate generale la Buenos Aires, Bruxelles, Madrid, Washington. Grecia deține Birouri consulare la Berlin, Washington, Canberra. Italia deține oficii consulare la Paris, Londra, Moscova. Slovacia deține următoarele oficii consulare: Birou consular la Tirana, Consulat general la Erevan, Birou consular la Seul.
Procesul de extindere a rețelei consulare va necesita și suplimentarea corespunzătoare a schemei de personal a MAE. În acest sens, decretele prezidențiale de înființare a noilor oficii consulare vor fi prevăzute și cu schemele de personal aferente, pentru a constitui o bază pentru modificarea corespunzătoare a numărului maxim de posturi al MAE.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schema de compensare pentru firmele din HoReCa și turism, ca urmare a pierderilor suferite în pandemieOficii consulare care nu vor mai fi înființate
Operaționalizarea unui consulat general la Padova nu se mai justifică, potrivit MAE, deoarece începând cu anul 2008 a fost înființat un oficiu consular la Trieste, care acoperă din punctul de vedere al circumscripției consulare zona alocată oficiului consular prevăzut la Padova.
În ceea ce privește operaționalizarea Consulatului General al României la Cracovia, MAE arată că propunerea a fost formalizată în contextul unui caz consular punctual, puternic mediatizat (cazul cetățeanului român Crulic, decedat într-o închisoare poloneză). Conform evaluării Ambasadei României la Varșovia și luând în considerare volumul și natura serviciilor și asistenței consulare de pe spațiul polon, nu se justifică operaționalizarea acestui oficiu consular.
În ceea ce privește Consulatul General de la Salzburg, MAE evaluează în prezent că volumul serviciilor și asistenței consulare de pe spațiul austriac poate fi acoperit în mod eficient de către secția consulară a Ambasadei României de la Viena și că nu se mai justifică operaționalizarea acestui oficiu consular.
CITEȘTE ȘI OFICIAL Guvernul pregătește eliminarea pensionării anticipate pentru magistrațiVor fi organizate consulate itinerante
Consulatele itinerante reprezintă un instrument consular prin intermediul căruia misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României prestează servicii consulare pentru cetățenii români și străini care au domiciliul sau reședința în localități aflate la distanțe considerabile față de sediile acestora. Este o modalitate de acoperire, din punct de vedere consular, a acelor regiuni/localități cu o prezență numeroasă a cetățenilor români, dar care nu ar justifica înființarea/operaționalizarea unor oficiiconsulare cu caracter permanent.
Obiectivul principal este facilitarea accesului la serviciile consulare (inclusiv protecție și asistență consulară), pentru solicitanții care întâmpină dificultăți (financiare și de transport) în a se deplasa la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare.
Misiunile diplomatice și oficiile consulare realizează un calendar anual al acestor acțiuni, în funcție de nevoile și solicitările cetățenilor români. Calendarul anual al consulatelor itinerante se aduce la cunoștința comunităților românești prin folosirea tuturor canalelor de comunicare uzuale, inclusiv postarea unor anunțuri pe paginile web ale MAE și ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, precum și pe cele de socializare.