Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat că 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privința rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanță strategică, sunt la un grad de umplere de 68%. Ministrul a făcut un apel la consum rațional al apei potabile, pentru că presupune investiții uriașe de captare, de tratare, de transport și de distribuție și nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda.
Dunărea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.
”La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene. Sunt trei elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere, urmărirea și analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea și prognozele pe fenomele extreme, astfel încât atât ISU cât și autoritățile locale să fie informate din timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM și urmărim rezervele strategice de apă, la nivel național”, a spus ministrul Mediului, potrivit News.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis: Nu avem un plan de a intra în austeritateTanczos Barna a precizat: ”În ceea ce privește seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate și zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitații este optimă.
Ministrul a prezentat și concluziile pe fenomenele extreme: ”Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță prasctic în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice”, a spus Tanczos Barna.
El a precizat că acolo unde se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, se lucrează în strânsă colaborare cu ISU și cu autoritățile locale pentru a anunța acele evenimente.
Ministrul s-a referit și la rezervele strategice de apă, afirmând că cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanță strategică, sunt la un grad de umplere de 68%.
”Putem asigura rezerva strategică de apă, dar în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaș de precipitații. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate și sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită își arată efectele”, a spus el.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT România vrea mai mulți soldați: Lege pentru formarea ca militar voluntar în 4 luni, cu beneficii în bani. Cine va mai fi chemat la armatăTanczos Barna a mai spus că sunt câteva regiuni unde ”media precipitațiilor din ultimele 10 luni este la mai puțin de jumătate față de anii precedenți”, a spus Barna, dând ca exemplu zone precum Tecuci, Adjud, Bârlad, Botoșani, Dârbani și chiar și Miercurea Ciuc.
”Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme, după data de 15 vine cu val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă”, a afirmat ministrul Mediului.
Tanczos Barna a spus că urmărește rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a localităților, a cetățenilor, în zonele critice. ”Cele mai mari probleme sunt acolo unde apa se obține din foraj, capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă, la nivelul gospodăriilor și, odată cu seceta, a crescut foarte mult consumul de apă”, a precizat Barna, afirmând că a făcut apel la un consum rațional al apei potabile, pentru că presupune ”investiții uriașe de captare, de tratare, de transport și de distribuție și nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda”.
”Periclităm și punem în pericol alimentarea acestor sisteme, pe termen mediu și lung, restricțiile care se implementează la nivel național, de alimentare cu apă a unor localități, sunt decise de autoritățile locale și de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă”, a spus Tanczos Barna.
Tanczos Barna a mai spus că nivelul Dunării mai mic decât în anii trecuți.
„Avem undeva la 3000 de litri pe secundă, sub media de 5800-6000 anuală, dar nu avem probleme în ceea ce priveștee exploatarea instalațiilor care uzinează apă pentru producerea energiei electrice”, a spus ministrul.
Premierul Nicolae Ciucă a spus că ”este foarte important ca, dincolo de aceste restricții, să fie o informare corectă a cetățenilor, astfel încât să înțelegem cu toții că este vorba de fenomene pe care nu le putem controla iar partea de consum rațional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi”.
”De la nivel guvernamental și al autorităților locale avem nevoie să avemacest dialog, să menținem oamenii informați, pentru a putea înțelege care este situația reală”, a mai spus premierul.