Merck&Co a dat în judecată guvernul SUA, încercând să oprească programul de negociere a prețului medicamentelor vândute prin Medicare

Merck&Co a dat în judecată guvernul SUA, încercând să oprească programul de negociere a prețului medicamentelor vândute prin Medicare
scris 7 iun 2023

Grupul farmaceutic american Merck & Co a dat în judecată guvernul SUA, încercând să oprească programul de negociere a prețului medicamentelor vândute prin Medicare, cuprins în Legea pentru reducerea inflației (IRA), despre care susține că încalcă primul și al cincilea amendament la Constituția SUA, transmite Reuters.

Aceasta este prima încercare a unui producător de medicamente de a contesta legea, despre care industria farmaceutică spune că va duce la o pierdere de profit care va forța companiile să reducă în dezvoltarea de noi tratamente inovatoare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE cofondatoare Dressingz: După încă o rundă de finanțare vrem să facem exit cu un fond de venture capital din domeniul sustenabilității CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE cofondatoare Dressingz: După încă o rundă de finanțare vrem să facem exit cu un fond de venture capital din domeniul sustenabilității

Americanii plătesc mai mult pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă decât orice altă țară.

Reforma administrației Biden privind prețurile medicamentelor își propune să economisească 25 de miliarde de dolari anual până în 2031 prin negocieri privind prețurile medicamentelor plătite de Medicare, planul guvernamental de sănătate pentru cei cu vârsta de cel puțin 65 de ani.

Procesul, intentat la Tribunalul Districtual al Districtului Columbia, susține că, conform legii, producătorii de medicamente ar fi obligați să negocieze prețuri pentru medicamente la prețuri sub prețul pieței.

Merck afirmă că acest lucru încalcă partea din al cincilea amendament care cere guvernului să plătească o compensație echitabilă pentru proprietatea privată luată pentru uz public.

După ce guvernul și-a lansat foaia de parcurs pentru negocierile de preț în martie, lobbyiștii din industrie și avocații au declarat pentru Reuters că producătorii de medicamente ar putea intenta procese, argumentând că guvernul nu respectă Constituția SUA.

Merck a numit discuțiile cu Centrele pentru Servicii Medicare și Medicaid (CMS) coercitive și a spus că forțează producătorii de medicamente să participe la ”teatru politic Kabuki”, pretinzând că negocierile sunt voluntare.

Volvo își revine din criza de semiconductori și înregistrează o creștere de peste 30% CITEȘTE ȘI Volvo își revine din criza de semiconductori și înregistrează o creștere de peste 30%

”Aceasta nu este „negociere”. Este echivalent cu extorcare”, a spus Merck în proces.

Producătorul de medicamente susține, de asemenea, că legea va forța companiile să semneze acorduri care recunosc că prețurile sunt echitabile, ceea ce susține că este o încălcare a protecției libertății de exprimare oferite de Primul Amendament.

Merck a intentat procesul împotriva Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane (HHS) din SUA și CMS, precum și a secretarului HHS Xavier Becerra și a administratorului CMS Chiquita Brooks-LaSure.

”Big Pharma forțează în mod regulat americanii să plătească de mai multe ori decât o fac clienții din alte țări pentru exact aceleași medicamente. Suntem increzatori ca vom reuși in instante. Nu există nimic în Constitutie care impiedică Medicare să negocieze prețuri mai mici la medicamente”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat de marți.

Ameet Sarpatwari, avocat și profesor la Harvard Medical School, a declarat într-un e-mail că  procesul Merck se bazează pe pretenții slabe.

"Guvernul nu constrânge Merck. Își exercită drepturile și responsabilitatea de a negocia în numele seniorilor și al contribuabililor prețurile unui număr mic de medicamente care sunt deja pe piață de câțiva ani", a spus el.

Robin Feldman, profesor de drept la UC College of the Law, San Francisco, a fost de acord cu faptul că Merck va avea un demers greu pentru a convinge instanțele, dar a spus că problemele din acest domeniu al legii sunt indecise și că acest caz este probabil îndreptat către Curtea Supremă.

Un analistul de la Wells Fargo, Mohit Bansal, a declarat într-o notă de cercetare că procesul ar putea fi primul dintre multele intentate de producătorii de medicamente, care ar putea contesta legea din mai multe motive procedurale.

Merck a spus că intenționează să se judece cu chestiunea până la Curtea Supremă a SUA, dacă este necesar.

Primul proces de reducere a prețului medicamentelor al Medicare urmează să înceapă în septembrie, când CMS va identifica cele mai scumpe 10 medicamente.

ULTIMA ORĂ Listarea Hidroelectrica la Bursă este așteptată în iulie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Listarea Hidroelectrica la Bursă este așteptată în iulie

În urma negocierilor cu privire la primul val de medicamente, noile prețuri vor intra în vigoare în 2026, ceea ce ar putea reduce vânzările din industrie cu 4,8 miliarde de dolari în primul an.

Cel mai vândut medicament de la Merck, imunoterapie împotriva cancerului, Keytruda, ar putea face obiectul negocierilor încă din 2028.

Anul trecut, vânzările Keytruda au depășit 20 de miliarde de dolari - mai mult de o treime din vânzările totale ale Merck - și se așteaptă să depășească 30 de miliarde de dolari în 2026, potrivit estimărilor analiștilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
merck&co