Măștile faciale sanitare reduc riscul de a răspândi picături mari cu noul coronavirus, atunci când oamenii vorbesc sau tușesc, cu până la 99,9%, potrivit unui nou experiment de laborator efectuat cu manechine și oameni, au declarat cercetătorii, potrivit AFP.
O femeie care stă la doi metri de un bărbat care tușea fără mască va fi expusă la 10.000 de ori mai multe astfel de picături decât dacă ar purta o mască, relatează aceștia în revista Royal Society Open Science.
"Nu există nicio îndoială că măștile faciale sanitare pot reduce dramatic dispersia picăturilor potențial încărcate de virus", a declarat pentru AFP autorul principal al studiului Ignazio Maria Viola, expert în dinamica fluidelor la Școala de Inginerie a Universitații din Edinburgh, scrie Hotnews.ro.
Se consideră că picăturile respiratorii mari - care acționează ca niște proiectile înainte de a fi atrase spre sol de gravitație - sunt principalul motor al transmisiei SARS-CoV-2, notează el.
Picăturile mai mici și mai fine, care formează aerosoli, pot rămâne suspendate în aer pentru perioade mai lungi de timp și reprezintă un risc, mai ales în interior, în zone slab ventilate, fără curenți de aer, în special dacă sunt aglomerate de oameni care nu poartă o mască, sau o poartă prost, sub nas.