Managerii estimează pentru perioada martie-mai o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul și o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul și construcții, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS), care mai arată că managerii se mai așteaptă la o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii.
Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +41%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere (sold conjunctural -18%)”, arată datele INS.
Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).
Potrivit estimărilor din luna martie 2021, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producției (sold conjunctural +23%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +8%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +17%).
“În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +12%). Managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%)”, mai arată datele INS.
CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoaneConform estimărilor din luna martie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -9%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).