Guvernul britanic și-a prezentat planurile după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană, la sfârșitul anului, într-un document de 206 pagini care acoperă toate aspectele comerțului cu Uniunea, pentru a le permite întreprinderilor și privaților să se pregătească, indiferent dacă încheie sau nu un acord cu UE cu privire la viitoarea relație, relatează AFP.
În paralel cu o vastă campanie publicitară - intitulată ”Nou start al Regatului Unit. Haidem” (”The UK's new start: let's get going”), Guvernul conservator al lui Boris Johnson a publicat acest document de 206 pagini care acoperă toate aspectele comerțului cu UE, de la importul-exportul de diamante brute la sticlele pentru băuturi, scrie News.ro
Documentul confirmă abordarea treptată a Londrei în domeniul controlului la frontieră al bunurilor importate din UE în prima parte a lui 2021.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Controalele vor viza toate bunurile începând din iulie 2021.
Ministrul de stat Michael Gove, însărcinat cu acest dosar, consideră că această publicare reprezintă o ”etapă importantă care le dă întreprinderilor certitudinea și direcția de care au nevoie pentru a se pregăti.
”A venit timpul pentru noul nostru start, pentru a îmbrățișa un nou destin mondial”, a declarat el în Camera Comunelor.
Campania de informare care vizează publicul a început încă de luni în presa britanică.
Turiștilor li se recomandă să-și facă o asigurare completă și să verifice dacă se aplică taxe de călătorie în drumul către țările europene.
Proprietarilor de animale de călătorie li se recomandă să le ducă la veterinar cu patru luni înainte de data plecării.
De la data oficială la care regatul a părăsit Uniunea, la 31 ianuarie, acesta aplică încontinuare reglementările europene și negociază cu Bruxellesul în speranța unui acord de liber-schimb, însă divergențele rămân importante între Londra și Bruxelles.
Guvernul britanic a anunțat duminică o anvelopă în valoare de 705 milioane de lire sterlie (768 de milioane de euro) destinată frontierelor și promite să le facă, până la orizontul lui 2025, ”cele mai eficiente (frontiere) din lume”.