Lobbyiștii Huawei, reținuți în scandalul de corupție din Parlamentul European

Perspective   
Lobbyiștii Huawei, reținuți în scandalul de corupție din Parlamentul European

Reprezentanții gigantului tehnologic chinez sunt acuzați că au oferit bani, bilete de fotbal și smartphone-uri personalului Parlamentului European pentru a-și promova interesele, potrivit Financial Times.

Autoritățile belgiene investighează lobbyiștii Huawei și asistenți ai unor parlamentari UE pentru că ar fi schimbat cadouri în favoruri politice, într-un moment în care compania făcea lobby pentru a nu fi exclusă de la lansarea infrastructurii 5G în blocul comunitar, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ancheta a fost lansată la începutul acestei luni, iar autoritățile belgiene au reținut săptămâna trecută patru persoane sub acuzația de corupție. O a cincea persoană a fost acuzată de spălare de bani, dar a fost eliberată după audiere.

Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Exporturile de cereale ale Uniunii Europen sunt în scădere puternică, dar România este cel mai mare exportator CITEȘTE ȘI Exporturile de cereale ale Uniunii Europen sunt în scădere puternică, dar România este cel mai mare exportator

Printre suspecții arestați se numără și un lobbyst pentru Huawei, care lucra ca asistent în parlamentul european. El este suspectat că a orchestrat plăți pentru lucrători ai Parlamentului –pentru a-și asigura semnături pe o scrisoare semnată de mai mulți europarlamentari prin care apăra interesele companiei chineze.

El nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Avocatul său a refuzat să comenteze.

Scrisoarea, semnată de opt parlamentari europeni și trimisă Comisiei Europene în ianuarie 2021, avertizează despre „politizarea implementării tehnologiei 5G” și critică interzicerea dispozitivelor 5G străine pe baza „unei frici nefondate de riscurile de securitate națională”.

Mai multe țări UE au interzis sau restricționat Huawei din rețelele lor de telecomunicații din motive de securitate națională, iar Comisia Europeană a descris compania ca prezentând „riscuri mai mari” decât alți furnizori de telecomunicații.

O plângere a unui denunțător trimisă ONG-ului Transparency International în 2021, văzută de Financial Times, susține că biroul Huawei din Bruxelles a lucrat împreună cu un europarlamentar italian căruia i s-a plătit 15.000 de euro pentru redactarea scrisorii, plus încă 1.500 de euro pentru fiecare semnatar suplimentar.

Moody\'s avertizează asupra declinului solidității fiscale a Statelor Unite CITEȘTE ȘI Moody's avertizează asupra declinului solidității fiscale a Statelor Unite

Europarlamentarul italian a spus că angajatul Huawei era „ complet străin pentru mine – poate că l-am văzut cel mult o dată”.

Oameni familiarizați cu investigația au declarat pentru FT că plângerea denunțătorului a fost la originea anchetei belgiene. Un mandat de arestare pentru un parlamentar reținut în Italia, citat de La Repubblica și alte mass-media, menționează aceleași sume ca și cele din plângerea anunțului.

Două persoane familiare cu ancheta au spus că presupusa mită a inclus și oferirea de smartphone-uri Huawei și bilete pentru a vedea un meci al echipei locale de fotbal Anderlecht.

Pe lângă cele patru persoane arestate în Belgia, un actual și un fost angajat al europarlamentarului italian au fost arestați în Italia și Franța.

Huawei a lansat o campanie intensă de lobby, cu zeci de solicitări de întâlnire trimise președintelui parlamentului, Roberta Metsola.

„Am primit o serie de solicitări diferite de întâlnire de la reprezentanții Huawei de când am devenit vicepreședinte și ulterior președinte al parlamentului și le-am refuzat pe toate”, a declarat Metsola pentru FT.

Parlamentul European a declarat că a suspendat accesul tuturor reprezentanților Huawei și „cooperează pe deplin cu autoritățile judiciare”.

Huawei a refuzat să comenteze și a făcut referire la declarația sa anterioară că „ia în serios aceste acuzații”, iar compania „are o politică de toleranță zero față de corupție sau alte fapte greșite”.

Parchetul federal belgian a refuzat să comenteze.

Cazul va intensifica și mai mult controlul din partea parlamentului european, deoarece scandalul de corupție din Qatargate, în care unii deputați europeni au fost acuzați că au acceptat mită de către Qatar și alte țări în schimbul favorurilor politice, este încă nerezolvat iar suspecții așteaptă judecarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
parlamentul european