Un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât marți că decizia Curții Constituționale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.
Surse judiciare au explicat pentru Agerpres că această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanțelor sau în anchetă la procurori, iar inculpații vor scăpa de condamnare sau acuzații, ca urmare a prescrierii faptelor.
Conform sursei citate, există și trei cazuri de condamnați definitiv care au fost eliberați din închisoare pe același motiv - faptele s-au prescris:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
* Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și fost viceguvernator al BNR, condamnat definitiv în august 2020, a fost eliberat recent din penitenciar, după ce a executat doi ani din pedeapsa de cinci ani primită în dosarul în care este acuzat că a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
* Vanessa Youness, iubita fostului șef al DGIPI Gelu Oltean, condamnată la trei ani de închisoare pentru că a luat mită un milion de euro, a fost eliberată din închisoare după doar cinci luni de detenție.
* Adrian Mititelu, patronul formației de fotbal U Craiova 1948, a obținut suspendarea executării unei pedepse de 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală, el fiind eliberat din penitenciar.
CITEȘTE ȘI Biden anunță că intenționează să candideze pentru al doilea mandatAlte zeci de dosare aflate pe rolul instanțelor au fost suspendate de la judecată în așteptarea deciziei Instanței supreme privind prescrierea faptelor, acestea urmând cel mai probabil să se închidă:
* Tudor Pendiuc, fost primar al municipiului Pitești, are o condamnare în primă instanță de 8 ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Dosarul se află în apel la Curtea de Apel București.
* Mihai Chirică, primarul din Iași, a fost trimis în judecată în ianuarie 2021 de DNA pentru abuz în serviciu cu privire la achiziția de către municipalitate, prin leasing operațional, a unor autoturisme Skoda, fapte săvârșite în anul 2013. Dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanțe, în final ajungând la Judecătoria Bârlad.
* Nelu Iordache are o condamnare de 12 ani și jumătate închisoare primită la instanța de fond pentru evaziune fiscală și delapidare, într-un dosar în care este acuzat că a înregistrat în contabilitatea fostei companii de transport aerian Blue Air achiziții fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro. Dosarul se află în faza de apel la Curtea de Apel București.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Parlamentul olandez: NU pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen. Regretăm profund...* Petru-Constantin Luhan, fost europarlamentar, este acuzat că a folosit și prezentat cu rea-credință documente false pentru a obține pe nedrept fonduri de aproximativ 50.000 de euro de la Parlamentul European. Dosarul se află la instanța de fond - Tribunalul București.
* Marin Anton, fost deputat PNL, a fost condamnat în septembrie 2021 la cinci ani închisoare, fiind acuzat că a primit în anul 2009, pe când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni. Dosarul se află la Curtea de Apel București pentru judecarea apelului.
De această prevedere ar mai putea beneficia și fostul ministru Elena Udrea, care are pe rolul instanțelor încă două dosare. Este vorba de dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, în care Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită și spălare a banilor. Procesul se judecă în faza de apel la Instanța supremă.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Reuters: E timpul ca Europa să-și domolească poftele energetice. Țările din Est, inclusiv România, se confruntă cu perspectiva unei facturi anuale de 15% din PIBDe asemenea, ea este judecată la Curtea de Apel București în dosarul 'Hidroelectrica', în care este acuzată de trafic de influență și spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
În prezent, Elena Udrea se află în penitenciarul Târgșor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul "Gala Bute", în care a epuizat toate căile de atac. În acest dosar, ea nu a invocat prescrierea faptelor.