Libanul s-a trezit duminică în două fusuri orare, pe fondul unei dispute tot mai intense între autoritățile politice și religioase cu privire la decizia de a amâna trecerea la ora de vară cu o lună, transmite Reuters.
Prim-ministrul interimar Najib Mikati a decis joi să nu se treacă la ora de vară în ultimul weekend din martie - așa cum se întâmplă de obicei în Liban, Europa și alte regiuni -, ci ca ora săx fie schimbată pe 20 aprilie, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deși nu a fost dat niciun motiv pentru decizie, aceasta a fost văzută pe scară largă ca o concesie pentru musulmani, permițând celor care respectă luna sfântă a Ramadanului să-și întrerupă postul din timpul zilei în jurul orei 18:00 mai degrabă decât ora 19.00.
Dar influenta biserică maronită din Liban, cea mai mare biserică creștină din țară, a anunțat că nu va respecta decizia, spunând că nu au avut loc consultări sau considerații privind standardele internaționale.
Biserica și-a modificat ora, iar alte organizații creștine, partide și școli au anunțat planuri similare.
Ministrul Educației, Abbas Halabi, a mai spus că școlile vor funcționa de duminică la ora de vară - împotriva deciziei guvernului.
Între timp, instituțiile și partidele musulmane păreau să rămână la ora de iarnă, amplificând diviziunile într-o țară care a fost zguduită de un război civil în perioada 1975-90 între facțiunile creștine și musulmane și unde locurile din Parlament sunt alocate pe secte religioase.
Întreprinderile și organizațiile media, inclusiv două dintre principalele canale de știri din Liban - LBCI și MTV - au anunțat că vor trece și ele la ora de vară.
”Libanul nu este o insulă”, a spus LBCI într-un comunicat.
Alții au încercat să se adapteze. Transportatorul național libanez Middle East Airlines a declarat că ceasurile sale vor rămâne la ora de iarna, dar își va ajusta orele de zbor pentru a fi în conformitate cu orarele internaționale.
Duopolul de telecomunicații de stat a trimis mesaje clienților în care îi sfătuiau să seteze manual ora pe dispozitivele lor, în cazul în care ceasurile ar fi mers automat înainte.
Mulți au spus că potențialul haos este emblematic pentru decenii de guvernare eșuată a unor lideri care au condus Libanul într-o criză financiară din 2019 despre care Banca Mondială a spus că a fost ”orchestrată” de elite.
”Ei creează probleme pentru a adânci diviziunea dintre musulmani și creștini... cei de la putere sunt cei care beneficiază de disputele popoarelor”, a spus Mohamed al-Arab, stând în stradă cu prietenii săi din Tariq al-Jdideh, zonă din Beirut unde predomină musulmanii suniți.
”TIMPUL MUSULMAN SAU CREȘTIN?”
Prim-ministrul interimar Mikati, un sunit, a anunțat decizia după o întâlnire cu președintele Parlamentului șiit Nabih Berri, care a insistat în mod repetat asupra schimbării, potrivit unui video al întâlnirii publicat de postul local Al-Jadeed.
”În loc să fie ora 7, lăsați să rămână ora 6 de acum până la sfârșitul Ramadanului”, a spus Berri în clip.
În timpul întâlnirii, Mikati a fost văzut răspunzând că cererea nu este posibilă pentru că ar cauza ”probleme”, inclusiv la programarea zborurilor.
Dar, mai târziu în acea zi, Mikati a anunțat decizia de a rămâne La ora de iarnă.
Biroul său a declarat sâmbătă seara că decizia este ”o procedură pur administrativă” căreia i se dă ”o întorsătură sectantă odioasă”.
Un purtător de cuvânt al biroului premierului a declarat că nu a avut un comentariu imediat asupra raționamentului din spatele deciziei sau asupra reacției care a rezultat.
Ministrul interimar al justiției Henry Khoury, un creștin, i-a cerut lui Mikati, într-o declarație de sâmbătă seara, să inverseze decizia, în prima obiecție din cadrul cabinetului.
Khoury a spus că decizia ”a încălcat principiul legitimității” și a provocat divizări în societatea libaneză și pe linii religioase într-un moment în care Libanul se confruntă deja cu crize multiple.
La o cafenea din Beirut, sâmbătă seara, un jurnalist Reuters a auzit un client întrebând: ”Veți respecta ora creștină sau musulmană începând de mâine?”
Unii utilizatori de Twitter au distribuit o înregistrare veche a celebrului compozitor și muzician libanez Ziad Rahbani, vorbind despre ora de vară.
”În fiecare an, înaintezi ceasul cu o oră și ne ții înapoi cu 10 ani. Ar trebui să fii atent și la ani, nu doar la oră”, spune el, adresându-se politicienilor libanezi.