Fiecare școală va trebui să dispună, peste circa 2 ani, de un ”Catalog On-line”, în care să fie publicate notele și absențele elevilor și care să poată fi accesat de părinți, prevede un proiect de lege aprobat de Parlament. Proiectul a fost inițiat, cu aproape 5 ani în urmă, de către actualul consilier pe probleme economice al premierului Darius Vâlcov, care atunci era senator PSD. Problema este că, la acest moment, astfel de platforme sunt operate de diverse firme private, iar părinții elevilor din școlile care astăzi au posibilitatea, nu obligația, de a accesa astfel de servicii trebuie să achite anual o taxă pentru a primi serviciile. Firmele private sunt angajate deoarece, în majoritatea cazurilor, profesorii refuză să opereze un catalog electronic în lipsa unei remunerații suplimentare pentru utilizarea unui astfel de instrument.
Vâlcov a depus proiectul la Parlament la finele lunii iunie 2014, având susținerea și actulului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Proiectul a fost respins de Camera Deputaților în martie 2015, nefiind susținut nici de Guvernul Cioloș și nici de Guvernul Grindeanu.
La 2 ani de la respingerea de către deputați, comisia de învățământ a Senatului, condusă de fostul ministru al Educației și senator PSD Liviu-Marian Pop, a decis însă că proiectul trebuie adoptat, iar senatorii au adoptat, astăzi, inițiativa prin vot în plen.
CITEȘTE ȘI Decizie, in primă etapă: Primăriile, obligate să finanțeze, cu câteva milioane de euro, achiziția de pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor în școliÎnființarea ”Catalogului On-line” urmărește ”facilitarea accesului zilnic al părinților la informațiile privind situațiile școlare ale elevilor”, potrivit inițiaitorului.
”La momentul actual, pe internet se găsesc mai multe platforme educaționale care funcționează după principiile cuprinse în acest proiecte legislativ, însă nici unul din site-urile despre care facem vorbire nu se află sub controlul exclusiv al unei unități de învățământ. Deoarece considerăm că informațiile privind situația școlară au un caracter privat, propunem ca fiecare unitate de învățământ să gestioneze informațiile cuprinse în ”Catalogul online”, oferind astfel siguranță asupra calității acestora”, arăta Darius Vălcov la momentul depunerii proiectului.
Senatorii au decis să modifice însă ortografia Catalogului, din ”online” în ”on-line”, dar au menținut definiția acestuia drept ”platformă școlară on-line pentru publicarea zilnică a notelor și absențelor elevilor”.
CITEȘTE ȘI Puterea intervine iar în școli pentru manualul școlar. Ministrul a semnat achiziția de manuale prin licitațieÎnființarea și gestionarea permanentă a catalogului va fi responsabilitatea fiecărei unități școlare.
Pentru înființarea Catalogului On-line, școlile vor avea la dispoziție 2 ani, termenul la care va intra în vigoare legea, după promulgarea acesteia de către șeful statului.