JPMorgan evaluează acum la 25% probabilitatea ca SUA să intre în incapacitate de plată

JPMorgan evaluează acum la 25% probabilitatea ca SUA să intre în incapacitate de plată
scris 26 mai 2023

Banca de investiții JPMorgan, unul dintre cei mai mari jucători de pe Wall Street, evaluează acum la 25% probabilitatea ca Statele Unite să intre în incapacitate de plată, relatează Markets Insider.

Avertismentul emis într-un raport vine după ce Janet Yellen, secretarul Trezoreriei americane, a avertizat din nou că Congresul trebuie să ajungă la un acord privind plafonul de îndatorare al SUA până la începutul lunii iunie pentru ca Washingtonul să evite o situație de dezastru, scrie Hotnews.ro

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Vlad Niță, fondator DoAds: Trebuie să ne pregătim pentru această nouă era în care consumatorul își petrece tot mai mult timp pe toate platformele CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Vlad Niță, fondator DoAds: Trebuie să ne pregătim pentru această nouă era în care consumatorul își petrece tot mai mult timp pe toate platformele

„Încă credem că rezultatul cel mai probabil este o înțelegere promulgată în lege înainte de data X, deși vedem probabilitatea depășirii acelei date fără o creștere a plafonului la aproximativ 25% și în creștere”, a scris în raport Michael Feroli, economistul-șef al JPMorgan pentru SUA.

Acesta notează de asemenea că Trezoreria americană ar putea evita un „default” tehnic prin efectuarea plăților pentru datoriile sale înaintea altor obligații, dar că acest lucru ar duce cel mai probabil la o retrogradare a ratingului de credit al Statelor Unite de la triplu A.

Însă în același timp neplata cu prioritate a dobânzilor pentru datoria SUA ar duce la „rezultate mult mai grave”, potrivit acestuia.

Negocierile privind evitarea intrării SUA în incapacitate de plată intră pe ultima sută de metri

De altfel, agenția de rating Fitch a anunțat că a decis să plaseze „sub supraveghere” ratingul AAA al Statelor Unite, cel mai ridicat posibil, din cauza riscului unei incapacități de plată.

Această decizie „reflectă tensiunile politice care împiedică rezolvarea problemei, cum ar fi ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei, în timp ce termenul limită se apropie rapid”, a explicat agenția.

Congresul trebuie să ridice rapid plafonul datoriei pentru a evita un default, ceea ce Trezoreria SUA spune că s-ar putea întâmpla în mai puțin de două săptămâni.

EXCLUSIV Gigantul american Adobe își mută angajații din România în clădire ce urmează a fi cumpărată de proprietarii Dedeman. Tranzacție de top CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american Adobe își mută angajații din România în clădire ce urmează a fi cumpărată de proprietarii Dedeman. Tranzacție de top

La fel ca JPMorgan, Fitch „se așteaptă” la o rezolvare în timp util a situației, însă experții săi cred că „au crescut riscurile ca plafonul datoriei să nu fie ridicat sau suspendat la timp și ca guvernul să înceapă să eșueze în efectuarea unor plăți”.

Spre deosebire de majoritatea țărilor dezvoltate, SUA au o limită asupra nivelului la care poate ajunge datoria publică. Acest plafon este în prezent de 31.000 de miliarde de dolari. Întrucât guvernul american cheltuie de zeci de ani mai mult decât încasează, acest plafon trebuie majorat constant, măsură ce necesită aprobarea Congresului.

Politicienii americani își încordează mușchii având în vizor alegerile prezidențiale

În anii când Casa Albă, aripa executivă a statului american, și Congresul, legislativul federal de la Washington, sunt sub control politic diferit, negocierile pentru a crește plafonul de îndatorare sunt adesea dure și marcate de bătălii politice, deci situația actuală nu reprezintă o noutate.

Însă de regulă congresmenii americani ajung la un acord înainte ca situația să devină prea periculoasă. Janet Yellen a avertizat constant încă de la începutul acestui an că SUA riscă să intre în incapacitate de plată dacă legiuitorii de la Washington nu ajung la un acord.

FOTO Cehii de la Pikito au intrat în România CITEȘTE ȘI FOTO Cehii de la Pikito au intrat în România

Președintele Joe Biden s-a întâlnit din nou la jumătatea acestei luni cu reprezentanții republicanilor din Congres pentru a încerca să ajungă la un acord, însă Casa Albă a anunțat duminica trecută că negocierile au făcut „un pas înapoi”.

Nici republicanii, nici democrații lui Biden nu par dispuși la foarte mult compromisuri pentru a nu părea slabi în fața alegătorilor lor în condițiile în care până la scrutinul prezidențial de anul viitor a rămas puțin peste un an, acestea urmând a se desfășura concomitent cu alegeri pentru Congres.

De altfel, fostul președinte Donald Trump, care speră la o revanșă în fața lui Biden în noiembrie 2024, le-a cerut mai devreme în cursul lunii congresmenilor republicani să bage SUA în incapacitate de plată dacă administrația lui Biden nu e de acord cu „reduceri bugetare masive”.

Imediat după comentariile lui Trump, FMI a ieșit să tragă un semnal de alarmă, avertizând că o asemenea situație ar avea consecințe deosebit de grave pentru întreaga economie mondială, nu doar cea americană.

viewscnt
Afla mai multe despre
jpmorgan
sua