Italia admite: Intrăm în procedura de deficit excesiv!

Italia admite: Intrăm în procedura de deficit excesiv!
scris 3 apr 2024

Italia a admis că Uniunea Europeană va anunța intrarea țării în procedura de deficit excesiv, dar a insistat că planurile sale viitoare de cheltuieli sunt deja suficiente pentru a îndeplini cerințele Bruxelles-ului, transmite Reuters.

Guvernul premierului Giorgia Meloni estimează că anul acesta deficitul va fi în mare parte în linie cu obiectivul stabilit în septembrie, 4,3% din PIB, mult peste pragul de 3% din PIB stabilit prin reglementările UE, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Romcab, după ce acționarul majoritar a intrat în faliment în toamnă, fără soluție definitivă: Și compania poate falimenta în următorul trimestru, dar există și perspective de revenire în anumite condiții CITEȘTE ȘI Romcab, după ce acționarul majoritar a intrat în faliment în toamnă, fără soluție definitivă: Și compania poate falimenta în următorul trimestru, dar există și perspective de revenire în anumite condiții

În timpul unei audieri în Parlament, ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti (foto), a admis că aceasta înseamnă că Uniunea Europeană va anunța probabil intrarea țării în procedura de deficit excesiv, dar acest lucru se va întâmpla și în cazul altor state membre UE, inclusiv Franța.

„Este admis faptul că Comisia Europeană va recomanda Consiliului să inițieze procedura de deficit excesiv în cazul nostru și al altor state. Noi, Franța și alte 10”, a declarat Giorgetti.

Inițierea procedurii privind încălcarea dreptului comunitar va obliga Italia să-și reducă deficitul structural cu minimum 0,5% din PIB pe an.

Totuși, susține Giorgetti, actualele planuri bugetare anunțate în septembrie și care ar urma să fie revizuite în 9 aprilie sunt deja în linie cu cerințele UE de a reduce în timp deficitul.

Elvețienii vor fi chemați la vot să decidă dacă populația țării trebuie limitată la 10 milioane de locuitori CITEȘTE ȘI Elvețienii vor fi chemați la vot să decidă dacă populația țării trebuie limitată la 10 milioane de locuitori

„Nu suntem atât de proști să purtăm negocieri fără să știm scenariul spre care ne îndreptăm”, a afirmat ministrul Economiei.

Miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene au încheiat în decembrie lunile de discuții aprinse privind rigoarea fiscală, ajungând la un acord privind noile reguli fiscale, care vor viza ținerea sub control a datoriei și determinarea capacității blocului comunitar de a investi în sectoare cheie, cum ar fi apărarea, în următorii ani.

Obiectivele din vechiul Pact de Stabilitate și Creștere se mențin: guvernele trebuie să mențină deficitele bugetare sub 3% din PIB și datoria publică sub 60% din PIB. Dar statele membre UE obțin mai multă independență în modul în care își realizează obiectivele fiscale, măsurile pe care le adoptă pentru corectarea dezechilibrelor și principalele reforme și investiții pe care le implementează.

Donald Trump plătește o cauțiune de 175 de milioane de dolari în cazul de fraudă din New York CITEȘTE ȘI Donald Trump plătește o cauțiune de 175 de milioane de dolari în cazul de fraudă din New York

Regulile fiscale introduc un nivel minim al reducerii deficitului și datoriei pe care un guvern trebuie să le respecte, așa cum a solicitat Germania. Dar, în general, acestea sunt mai tolerante decât precedentul cadru legal, ceea ce, consideră analiștii, marchează o victorie pentru statele din sud, conduse de Franța.

Noile reglementări vor stabili un ritm lent, dar constant, pentru reducerea deficitului și datoriei din 2025 până în următorii patru până la șapte ani, existând opțiunea unei perioade mai lungi dacă o țară adoptă reforme și investițiile în domeniile prioritizate de UE.

Conform Pactului de Stabilitate, procedura de deficit excesiv poate fi declanșată de Comisia Europeană pe baza deficitului public general (dacă depășește valoarea de referință de 3 % din produsul intern brut (PIB) la prețurile pieței) sau pe criteriul datoriei publice ( dacă datoria este de peste 60 % din PIB și ținta de reducere a datoriei cu 1/20 pe an nu s-a materializat pe parcursul celor trei ani anteriori).

În cazul în care Consiliul UE decide că un deficit este excesiv, formulează recomandări țării și prescrie un termen-limită maxim pentru ca aceasta să ia măsuri eficiente (trei sau șase luni).

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
deficit