Autoritățile israeliene au renunțat la toate acuzațiile penale, după ce au ajuns la un acord financiar, împotriva miliardarului franco-israelian Beny Steinmetz, suspectat de ani de zile de spălare de bani, potrivit unor documente judiciare consultate de AFP.
Co-fondator al Beny Steinmetz Group Resources (BSGR), un grup internațional de companii miniere, omul de afaceri fusese arestat în august 2017, apoi eliberat pentru continuarea procedurilor, pentru presupusă spălare de bani, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„În conformitate cu acordul dintre părți, o sumă totală de 17 milioane de shekeli (aproximativ, 4,7 milioane de euro) depusă în fondul de confiscare de către Steinmetz (...) va fi confiscată în conformitate cu legea privind spălarea de bani”, a precizat Parchetul israelian, menționând că acordul a fost semnat joi.
„Acordul semnat cu autoritățile fiscale pune capăt disputei” cu Steinmetz, care a fost mult timp inclus de revista Forbes printre cele mai bogate persoane fizice din Israel, a precizat tribunalul israelian.
„Decizia Procuraturii Statului Israelian din Tel Aviv dovedește încă o dată că acuzațiile aduse lui Beny Steinmetz sunt nefondate. De mai bine de 10 ani se află în centrul unei campanii internaționale împotriva reputației și integrității sale. Această zi marchează exonerarea lui Beny Steinmetz în Israel”, au comentat avocații lui Steinmetz, Nati Simchony și Ronen Rosenblum, într-un comunicat trimis la AFP.
Condamnat în Eleveția și România
În timp ce autoritățile israeliene au renunțat la acuzațiile împotriva lui Steinmetz, acesta așteaptă încă o decizie privind apelul său împotriva unei condamnări pentru corupție la Geneva.
Magnatul a fost condamnat în 2021 la cinci ani de închisoare și la plata a 50 de milioane de franci elvețieni (52 de milioane de euro) pentru „coruperea unor funcționari public”" din Guineea într-un caz de concesiune minieră.
Beny Steinmetz este acuzat că a pus la punct un aranjament financiar prin intermediul unor societăți de fațadă pentru a plăti, între 2006 și 2012, inclusiv prin conturi elvețiene, aproximativ 10 milioane de dolari sub formă de mită celei de-a patra soții a fostului președinte din Guineea Lansana Conté (care a murit în 2008), Mamadie Touré, pentru ca BSGR să obțină drepturi de exploatare minieră în această țară.
În decembrie 2020, magnatul israelien Benyamin Steinmetz (65 de ani) a fost condamnat definitiv în lipsă de către instanța supremă la 5 ani de închisoare cu executareîn dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a Pădurii Snagov. El a fost dat atunci în urmărire internațională de către Poliția Română. Paguba făcută statului român ar fi de 135 de milioane de euro.