Iohannis refuză ideea lui Vâlcov ca școlile să fie obligate să aibă un catalog online în maximum 2 ani și respinge proiectul Parlamentului. Astăzi, platformele sunt operate de firme private contra unei taxe impuse părinților

Iohannis refuză ideea lui Vâlcov ca școlile să fie obligate să aibă un catalog online în maximum 2 ani și respinge proiectul Parlamentului. Astăzi, platformele sunt operate de firme private contra unei taxe impuse părinților
scris 9 apr 2019

Președintele Iohannis a refuzat să promulge și a trimis Parlamentului pentru reexaminare proiectul ce obligă fiecare școală să dispună, peste circa 2 ani, de un ”Catalog On-line”, în care să fie publicate notele și absențele elevilor și care să poată fi accesat de părinți. Proiectul a fost inițiat, cu aproape 5 ani în urmă, de către actualul consilier pe probleme economice al premierului Darius Vâlcov, care atunci era senator PSD.

De ce este important: La acest moment, astfel de platforme sunt operate de diverse firme private, iar părinții elevilor din școlile care astăzi au posibilitatea, nu obligația, de a accesa astfel de servicii trebuie să achite anual o taxă pentru a primi serviciile. Firmele private sunt angajate deoarece, în majoritatea cazurilor, profesorii refuză să opereze un catalog electronic în lipsa unei remunerații suplimentare pentru utilizarea unui astfel de instrument.

Urmărește-ne și pe Google News
Final: Furnizorii de web, conținut și comunicații electronice - obligați să blocheze accesul la site-uri de propagandă teroristă. Exprimarea inechivocă a intenției de săvârșire a unui act de terorism aduce închisoarea CITEȘTE ȘI Final: Furnizorii de web, conținut și comunicații electronice - obligați să blocheze accesul la site-uri de propagandă teroristă. Exprimarea inechivocă a intenției de săvârșire a unui act de terorism aduce închisoarea
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Șeful statului apreciază că această reglementare este insuficientă, deoarece poate determina o aplicare neunitară a legii.

”Textul normativ nu prevede modalitatea de punere în aplicare a acestor noi dispoziții și nici nu creează posibilitatea pentru legiuitorul secundar, respectiv autoritățile publice centrale sau locale, să stabilească reguli precise referitoare la înființarea și gestionarea catalogului școlar on-line, care să asigure implementarea unitară, de către toate unitățile de învățământ preuniversitar”, arată președintele în cererea de reexaminare.

Mai mult de atât, Iohannis reclamă că legea transmisă la promulgare nu prevede sursele de finanțare prin care se poate realiza și întreține această platformă școlară on-line.

De asemenea, având în vedere că acest catalog școlar conține date cu caracter personal, președintele consideră că este obligatoriu ca textul legii să conțină dispoziții exprese, prin care să se asigure protecția acestor date.

Iohannis mai consideră că, întrucât notele elevilor exprimă rezultatele evaluării școlare, ar fi oportun ca dispozițiile privind înființarea Catalogului școlar on-line să vizeze, mai degrabă, completarea normelor din Legea nr. 1/2011 referitoare la evaluarea rezultatelor învățării și nu Legea educației.

Modificare a Codului Muncii: Concediu de odihnă suplimentar pentru femeile pe cale de a deveni mame. Măsura poate intra în vigoare în scurt timp CITEȘTE ȘI Modificare a Codului Muncii: Concediu de odihnă suplimentar pentru femeile pe cale de a deveni mame. Măsura poate intra în vigoare în scurt timp

Vâlcov a depus proiectul la Parlament la finele lunii iunie 2014, având susținerea și actulului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Proiectul a fost respins de Camera Deputaților în martie 2015, nefiind susținut nici de Guvernul Cioloș și nici de Guvernul Grindeanu. În cele din urmă, proiectul a fost adoptat de Senat la mijlocul lunii martie și trimis la promulgare șefului statului.

Abia la 2 ani, însă, de la respingerea de către deputați, comisia de învățământ a Senatului, condusă de fostul ministru al Educației și senator PSD Liviu-Marian Pop, a decis însă că proiectul trebuie adoptat.

Înființarea ”Catalogului On-line” urmărește ”facilitarea accesului zilnic al părinților la informațiile privind situațiile școlare ale elevilor”, potrivit inițiaitorului.

”La momentul actual, pe internet se găsesc mai multe platforme educaționale care funcționează după principiile cuprinse în acest proiecte legislativ, însă nici unul din site-urile despre care facem vorbire nu se află sub controlul exclusiv al unei unități de învățământ. Deoarece considerăm că informațiile privind situația școlară au un caracter privat, propunem ca fiecare unitate de învățământ să gestioneze informațiile cuprinse în ”Catalogul online”, oferind astfel siguranță asupra calității acestora”, arăta Darius Vălcov la momentul depunerii proiectului.

Senatorii au decis să modifice însă ortografia Catalogului, din ”online” în ”on-line”, dar au menținut definiția acestuia drept ”platformă școlară on-line pentru publicarea zilnică a notelor și absențelor elevilor”.

Codul de conduită scris de Tudorel Toader, aprobat de Guvern: Miniștrii trebuie să aibă ținută decentă, să nu utilizeze expresii jignitoare, exprimă doar poziția oficială și nu pot face reclamă CITEȘTE ȘI Codul de conduită scris de Tudorel Toader, aprobat de Guvern: Miniștrii trebuie să aibă ținută decentă, să nu utilizeze expresii jignitoare, exprimă doar poziția oficială și nu pot face reclamă

Înființarea și gestionarea permanentă a catalogului va fi responsabilitatea fiecărei unități școlare.

Pentru înființarea Catalogului On-line, școlile vor avea la dispoziție 2 ani de la termenul la care va intra în vigoare legea.

Iohannis refuză ideea lui Vâlcov ca școlile să fie obligate să aibă un catalog online în maximum 2 ani și respinge proiectul Parlamentului. Astăzi, platformele sunt operate de firme private contra unei taxe impuse părinților

 

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
catalog
on-line
online
scoli
elevi
note
absente
parinti
darous valcov
proiect
parlament
senat