Iohannis a promulgat proiectul lui Dragnea de interzicere a exportului de lemne pe 10 ani. Interdicția, aplicată la exportul de buștean

Iohannis a promulgat proiectul lui Dragnea de interzicere a exportului de lemne pe 10 ani. Interdicția, aplicată la exportul de buștean
scris 15 mai 2020

Președintele Iohannis a promulgat proiectul de lege care prevede interzicerea exportului de buștean, cu sau fără coajă, pentru o perioadă de 10 ani în spațiul extracomunitar, începând de anul viitor. Prevederea a fost promovată printr-un proiect inițiat anul trecut, chiar înainte de a intra în închisoare, de fostul lider PSD Liviu Dragnea. Acesta propunea interzicerea totală a exportului de lemne, fie trunchiuri, cherestea sau lemn de foc, începând cu anul 2020 și tot pe o perioadă de 10 ani.

Proiectul fusese adoptat, luna trecută, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Dezbaterea publică privind limitarea exportului de lemne a luat amploare după ce, la începutul anului 2015, au apărut informații despre o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții companiei austriece Schweighofer-Holzidustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România, care pleda pentru eliminarea din Codul Silvic, aflat la acel moment în dezbatere parlamentară, a regulii care limita exploatarea, pentru o singură companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie. 

FOTO Mulți români au furat startul cu o zi înainte de ridicarea stării de urgență și au ieșit pe străzi CITEȘTE ȘI FOTO Mulți români au furat startul cu o zi înainte de ridicarea stării de urgență și au ieșit pe străzi

Iohannis a cerut eliminarea acestei limite, invocând că o asmenea prevedere ar fi neconcurențială și ar aduce avantaje unor firme în detrimentul altora. Majoritatea parlamentarilor PSD au respins însă cererea președintelui, iar Guvernul Ponta a promis promovarea unei ordonanțe de urgență care ar fi interzis exportul de lemne până la finele anului 2015. În cele din urmă, Cabinetul Ponta a renunțat să mai promoveze măsura prin ordonanță de urgență, care ar fi avut efect imediat, și a transmis Parlamentului un proiect de lege care nu interzicea exportul de lemne, ci introducea până la finele anului 2015 un sistem mai strict de monitorizare a exporturilor și livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase. Proiectul a fost respins în februarie 2017 de coaliție PSD-ALDE.

Mai este important: Senatul a aprobat deja, încă din septembrie 2017, un proiect de lege, inițiat de liberali și care prevedea interzicerea exportului de lemne de foc pentru 3 ani. Proiectul, care nu a fost susținut de Guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose, zace de la finele anului 2017 la Camera Deputaților, ba mai mult, în urmă cu un an i-a fost întocmit raport de respingere.

ULTIMA ORĂ Stare de alertă pe 30 de zile. Terasele rămân închise. Program defalcat de intrare în firme cu peste 50 angajați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Stare de alertă pe 30 de zile. Terasele rămân închise. Program defalcat de intrare în firme cu peste 50 angajați

La dezbaterea din Camera Deputaților, Ponta a arătat că nu a mai putut adopta interzicerea exportului de lemne pentru că a început să fie investigat de DNA și, din această perpectivă, înțelege de ce Guvernul Orban nu ia măsura prin ordonanță de urgență. Actualul președinte al Camerei Deputaților și PSD, Marcel Ciolacu, a întrebat, în urma intervențeiei lui Victor Ponta, dacă ”nu cumva același lucru i s-a întâmplat și lui Dragnea” după depunerea proiectului.

Proiectul lui Liviu Dragnea invoca niște principii foarte generale privind administrarea domeniului forestie și propunea instituirea Registrului național de evidență informatizată a proprietăților forestiere și a unui Catalog național al masei lemnoase. Deputatul USR Cornel Zainea a susținut prin amendamente aceste prevederi și ele au fost adoptate de majoritatea parlamentară.

Ca măsură principală, proiectul liderului PSD propunea interzicerea pe o perioadă de 10 ani exportul de buștean cu sau fără coajă sau lemn rotund (lemn rotund — lemn doborât, tăiat la vârf, secționat sau nu), cherestea și lemn de foc începând cu anul 2020.

Măsuri dispuse de Guvern pentru starea de alertă: Prelungirea șomajului tehnic și zilelor libere pentru părinți, scutire de TVA la anumite achiziții, amânare de impozit în industria de spectacole, transport gratuit pentru elevi CITEȘTE ȘI Măsuri dispuse de Guvern pentru starea de alertă: Prelungirea șomajului tehnic și zilelor libere pentru părinți, scutire de TVA la anumite achiziții, amânare de impozit în industria de spectacole, transport gratuit pentru elevi

Dacă în comisiile de specialitate se stabilise interzicerea exportului de buștean  doar pentru o perioadă de 5 ani, în plenul Camerei Deputaților, PSD a impus revenirea la interzicerea exportului pentru o perioadă de 10 ani.

Se interzice exportul de buștean, cu sau fără coajă sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani în spațiul extracomunitar, începând cu data de 1 ianuarie 2021”, este principala prevedere din noua lege.

O altă prevedere, păstrată din proiectul lui Liviu Dragnea, stabilește că încălcarea interdicției de export va conduce la confiscarea contravalorii materialului lemnos care a făcut obiectul exportului.

Totodată, a fost adoptat un alt amendament al deputatului USR Cornel Zainea, prin care se prevede că nerespectarea interdicției de export a masei lemnoase prevăzute ”se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”

ULTIMA ORĂ Guvernul taie din probele la Bacalaureat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul taie din probele la Bacalaureat

USR și PMP au criticat, totuși, în general proiectul, subliniind că nu rezolvă problema defrășărilor din păduri, cantitatea de buștean exportată fiind nesemnificativă, totodată.

Proiectul a fost adoptat cu 316 de voturi, de către toate partidele.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
lemn
interzice
dragnea
psd
proiect
lege
bustean
10 ani