Întâlniri între oficiali britanici și români din Marea Britanie privind drepturile acestora după Brexit

Întâlniri între oficiali britanici și români din Marea Britanie privind drepturile acestora după Brexit
scris 28 feb 2018

Prima întâlnire a reprezentanților comunităților românești din Marea Britanie cu oficiali britanici și ambasadorii român și britanic pe tema drepturilor pe care le vor avea după Brexit a avut loc la începutul acestei săptămâni, la Londra, iar miercuri va urma o nouă întâlnire, la Manchester.

Ambasada britanică la București, Departamentul pentru ieșirea Marii Britanii din UE (DExEU) și Ambasada României la Londra au organizat luni o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești din UK, pentru a le oferi informații despre drepturile pe care le vor avea după Brexit. Institutul Cultural Român de la Londra a găzduit acest eveniment, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Secretarul de stat Suella Fernandes, de la DExEU, ambasadorul britanic în România Paul Brummell și ambasadorul român în Regatul Unit Dan Mihalache, precum și oficiali din cadrul DExEU, Home Office (Ministerul britanic de Interne), Departamentul pentru Educație și cel al Muncii au oferit informații recente cu privire la mersul negocierilor cu UE și la noua schemă de obținere a statutului de ședere permanentă (settled status) care va fi pusă în aplicare pentru cetățenii UE din Marea Britanie.

CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi modificat: Vor fi eliminate companiile cu pierderi și limitat numărul reprezentanților statului în conducere

În cadrul întâlnirii, secretarul de stat britanic a precizat că cetățenii români din Marea Britanie sunt membri foarte valoroși ai societății și Regatul Unit își dorește ca aceștia să rămână pe teritoriul său. Oficialii britanici prezenți la eveniment au prezentat planurile cu privire la schema de obținere a statutului de ședere permanentă și au oferit noi asigurări că aceasta va fi simplă, ieftină și eficientă.

Secretarul de stat Suella Fernandes, din cadrul DExEU, a spus: “Toți cei aflați în această încăpere, precum și alți membri ai comunității românești din Marea Britanie își aduc contribuția la dezvoltarea societății și a culturii britanice. Voi ne ajutați să salvăm vieți, să ne educăm copiii, să construim poduri și case. Voi ne ajutați să facem din Marea Britanie o țară diversă și inclusivă. Prin urmare, doresc să subliniez că sunteți o parte importantă din comunitatea noastră. Vrem să ne asigurăm că toți cei de aici vor continua să se simtă bineveniți - și că vă veți putea continua viețile ca și până acum, în țara pe care ați ales-o să fie căminul dumneavoastră.”

Ambasadorul britanic Paul Brummell a spus: “Marea Britanie a prioritizat oferirea de garanții pentru cetățenii UE care trăiesc și lucrează în Marea Britanie și pentru cetățenii britanici care trăiesc în UE, inclusiv în România, cu privire la drepturile viitoare. Ne bucurăm că am reușit să ajungem la un acord cu Comisia Europeană în timpul Consiliului European din decembrie, acord care să ofere tocmai aceste garanții. Le va permite membrilor comunității de români din Marea Britanie să rămână aici chiar și după ce părăsim UE pe 29 martie 2019 și să continue să aibă acces la fonduri și servicii publice.”

Evenimentul este primul dintr-o serie de întâlniri cu românii din Marea Britanie și cu britanicii din România. Un al doilea eveniment va avea loc la Manchester, pe data de 28 februarie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit