Rata anuală a inflației va ajunge la 4,1% în decembrie 2021 și la 3% în decembrie 2022. Prognoza Băncii Naționale a României a fost majorată cu 0,7 puncte procentuale pentru acest an și cu 0,2 puncte pentru următorul, mai ales ca urmare a creșterii prețurilor la energie și a celor volatile la alimente.
Banca centrală se așteaptă la o creștere economică mai rapidă decât cea estimată anterior. Astfel, în trimestrul I 2021, nivelul PIB este preconizat să rămână în apropierea celui (ridicat) atins la finele anului anterior, în condițiile în care datele par să arate că economia a fost robustă în pofida valului trei al pandemiei, apoi să crească moderat în trimestrul II, și să accelereze în a doua parte a anului (trimestrele III și IV).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rata inflației a sărit la 3,2% în aprilie, de la 3,1% în martie. BNR arată că în prima parte a anului au crescut prețurile la combustibili, energie electrică și gaze naturale, în timp ce rata inflației de bază, pe care consideră că o poate influența și din care sunt eliminate prețurile volatile, administrate și cele la energie, a scăzut ușor de la 3% în decembrie la 2,8% în aprilie.
Creșterea inflației anuale până la 4,1% la finele anului, peste ținta BNR de maximum 3,5%, vine inclusiv pe seama majorării prețurilor la gazele naturale preconizate pentru luna iulie 2021, precum și din dinamica prețurilor volatile ale alimentelor (legume, fructe, ouă).
CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatuluiBNR arată că aceste șocuri de ofertă sunt de natură tranzitorie și inflația este prevăzută să decelereze la începutul anului viitor, prin înglobarea unor efecte de bază favorabile, urmând să atingă 3% atât la sfârșitul anului 2022, cât și la finele intervalului de prognoză (2023).
Contribuția la rata anuală a inflației IPC provenind din partea modificării impozitelor indirecte – acciza la benzină, motorină și tutun - este estimată la 0,4 puncte procentuale la sfârșitul anului 2021 și la 0,2 puncte procentuale la finele anului 2022.
Așteptările inflaționiste pe termen scurt au crescut în primele trei luni ale anului pentru toate categoriile de agenți economici, arată banca centrală, în timp ce anticipațiile analiștilor au urcat marginal, rămânând totuși în jumătatea superioară a intervalului de variație asociat țintei, atât pe orizontul de un an, cât și pe cel de doi ani.
BNR mai notează și creșterea sincronizată a prețurilor materiilor prime la nivel internațional și că “efectele de antrenare din partea amplului pachet de stimulare fiscală implementat în SUA creează premise ale unei viteze sporite de revenire a activității economice în UE în a doua jumătate a anului curent, care se pot răsfrânge asupra unor dinamici alerte ale prețurilor externe”.