Tarifele anunțate de președintele american, Donald Trump, generează și situații ciudate.
A fost constatat că acestea nu vizează doar țările dezvoltate economic.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Lista publicată de Casa Albă include și teritorii fără economie și chiar fără locuitori, precum și insule strategice pentru SUA, populate doar de militari americani și britanici.
Un grup de insule vulcanice sterpe, nelocuite, situate în apropierea Antarcticii, acoperite de ghețari și populate doar de pinguini, a fost prins în războiul comercial al lui Donald Trump, după ce președintele SUA le-a impus un tarif de 10% pe bunuri, conform The Guardian.

Insulele Heard și McDonald sunt printre cele mai izolate locuri de pe planetă, accesibile doar printr-o călătorie de două săptămâni cu barca din Perth, pe coasta de vest a Australiei. Insulele sunt complet nelocuite, iar ultima vizită a unor oameni ar fi avut loc în urmă cu aproape 10 ani.
Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a reacționat amuzat: „Niciun loc de pe Pământ nu este în siguranță.”

Totodată, potrivit CNN, care citează date ale CIA World Factbook, aceste insule nelocuite, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt descrise drept „acoperite cu gheață în proporție de 80%” și „mohorâte” (Heard), iar insulele McDonald sunt „mici” și „stâncoase”.
Activitatea economică de acolo s-a încheiat practic în 1877, odată cu stoparea comerțului cu ulei de foci-elefant și plecarea ultimilor vânători de foci. Insulele se află pe ruta dintre Madagascar și Antarctica.
„Ca să vă faceți o idee despre cum a fost, au zis: „Cu siguranță hai să taxăm pinguinii!”, spun, ironic, moderatorii unei emisiuni la Lincoln Square Media.
Alte teritorii izolate vizate de tarife
Un alt teritoriu australian afectat de tarife sunt Insulele Cocos, care au o populație de 600 de persoane. Potrivit CIA, 32% din exporturile acestui teritoriu – în principal nave – ajung în SUA, iar acum se confruntă cu tarife de 10%
De cealaltă parte a globului, insula norvegiană Jan Mayen, o fostă stație de vânătoare de balene, s-a trezit și ea cu taxe de 10%. Totuși, insula nu are o populație permanentă – doar câțiva membri ai personalului militar care se rotesc periodic – și, conform CIA, nu are nicio economie.
Țări și teritorii cu economii mici, dar afectate de tarifele SUA
Printre alte locuri afectate de tarifele impuse de Trump se numără Tokelau, un teritoriu autonom al Noii Zeelande format din trei atoli în Oceanul Pacific de Sud. Cu o populație de aproximativ 1.600 de locuitori și o economie de doar 8 milioane de dolari, Tokelau exportă bunuri în valoare de doar 100.000 de dolari anual. Acum, și acestea sunt supuse unor tarife de 10%.

Unul dintre cele mai afectate teritorii este Saint Pierre și Miquelon, un arhipelag francez format din opt insule aflate lângă provincia canadiană Newfoundland. Cu o populație de aproximativ 5.000 de persoane, acest teritoriu este „singura rămășiță a vastelor posesiuni franceze din America de Nord”, conform CIA. Exporturile sale – crustacee și moluște procesate – vor fi acum taxate cu un tarif uriaș de 50%. Acest tarif este semnificativ mai mare decât cel aplicat Franței, care, ca parte a Uniunii Europene, se confruntă cu un tarif de 20%.
Singurul loc afectat de tarife la fel de ridicate precum Saint Pierre și Miquelon este Lesotho, o țară de 2,2 milioane de locuitori înconjurată de Africa de Sud. 20% din exporturile sale anuale, estimate la 900 de milioane de dolari, ajung în SUA – în principal diamante, îmbrăcăminte, lână, echipamente electrice și produse textile. Acestea vor fi acum taxate cu 50%.
Tarifele lovesc și zone strategice pentru SUA
În mod surprinzător, administrația Trump impune tarife și unor locații de importanță strategică pentru Washington și securitatea națională a SUA, mai scrie CNN.
Teritoriul Britanic al Oceanului Indian va fi supus unui tarif de 10%, deși este populat doar de aproximativ 3.000 de militari britanici și americani și contractori aflați la baza aeriană Diego Garcia. CIA menționează că exporturile sunt formate în principal din pește, dar nu este clar cine îl pescuiește și cine îl cumpără.
De asemenea, Insulele Marshall, un arhipelag de 34 de atoli și insule din Pacificul de Nord, cu o populație de 82.000 de persoane, se confruntă cu tarife de 10%. Acest teritoriu găzduiește baza militară americană Kwajalein, esențială pentru testarea și monitorizarea rachetelor balistice.
SUA sunt responsabile pentru apărarea Insulelor Marshall. conform unui Compact de Liberă Asociere, iar CIA estimează că acestea au exporturi anuale de aproximativ 130 de milioane de dolari. Deși SUA nu este listată ca principală destinație pentru aceste exporturi, acum orice marfă trimisă către SUA va fi taxată cu 10%.