În pofida declarațiilor optimiste privind campania de vaccinare și a apelurilor demnitarilor la vaccinare, Guvernul estimează că, în ritmul actual, nici măcar jumătate din populația rezidentă nu va fi vaccinată până la finalul anului împotriva Covid-19, în condițiile în care la toamnă/iarnă este așteptat un nou val de infectări. În aceste condiții, România va înregistra anul acesta un surpuls estimat de 36,78 milioane de vaccinuri anti-Covid și, cum nu deține o capacitate de depozitare suficientă, Guvernul se pregătește să le vândă, relevă un document guvernamental analizat de Profit.ro.
Ieri, Guvernul a fost deja obligat să suspende la Bruxelles o livrare de vaccin.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din vaccinurile autorizate la nivel european, România a contractat deja un număr de 56.294.434 de doze care vor fi livrate până la finalul anului 2021, din care 25.095.744 de doze de la BioNTech/Pfizer, 9.798.619 doze de la Moderna, 8.520.538 doze de la Janssen si 12.879.533 de doze Astrazeneca. Vaccinurile au început să fie administrate în România începând din luna decembrie 2020 pentru BioNTech/Pfizer, ianuarie 2021 pentru Moderna, februarie 2021 pentru AstraZeneca și aprilie 2021 pentru Janssen/Johnson&Johnson.
Numărul de doze administrate până în prezent, conform datelor raportate până la 15 iunie, este însă de doar 8.600.553, dintre care 6.843.951 de doze BioNTech/Pfizer, 699.912 de doze Moderna, 831.359 de doze AstraZeneca și 225.331 de doze Johnson&Johnson.
Executivul arată că, pe măsură ce rata de infecție zilnică a scăzut în România, s-a redus constant și adresabilitatea populației către vaccinare.
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare”În ritmul actual, până la finalul anului 2021 ar fi vaccinate doar 8.611.300 de persoane, sub 45% din populația rezidentă, ceea ce ar lăsa România expusă în fața unui eventual nou val epidemic în toamna/iarna 2021-2022”, arată Guvernul.
Potrivit acestuia, România va avea în acest an un surplus de 36,78 milioane de doze de vaccinuri anti-Covid 19.
”În acest scenariu pesimist, dacă rata de vaccinare nu este crescută, necesarul până la sfârșitul anului 2021, estimat în aceste condiții, este de aproximativ 6.143.000 doze BioNTech/Pfizer, 285.400 doze Moderna, 36.900 doze AstraZeneca si 1.382.000 doze Janssen, rămânând un surplus de aproximativ 12.000.000 doze BioNTech/Pfizer, 8.280.000 doze Moderna, 9.900.000 doze AstraZeneca si 6.600.000 doze Janssen”, precizează autoritățile.
CITEȘTE ȘI Dispută la guvernare pentru mega-proiectul imobiliar de la Romexpo. USR-PLUS se opune, PNL susține transferul gratuit către Camera de Comerț, dar cu garanții: Proiect de dezvoltare durabilă realizat în circa jumătate de secolMai mult, Guvernul subliniază că nu are capacitatea de a depozia acest surplus de doze și va fi nevoit să le revândă: ”În momentul de față livrările de doze depășesc necesarul și capacitatea de depozitare și de asemenea există riscul ca anumite loturi de vaccinuri să expire înainte de a putea fi administrate. În acest context, este absolut necesară crearea unui cadru legislativ care să permită revânzarea unor cantități de doze estimate a fi surplus pentru o anumită perioadă de timp”.
În plus, Executivul mai arată că este nevoie de o ordonanță de urgență pentru vânzarea surpulusului dată fiind ”acumularea unor cantități semnificative de doze de vaccinuri în depozitele naționale, cantități care depășesc cererea de vaccinare estimată pentru perioada următoare”.
În această situație, Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care va abilita Ministerul Sănătății să încheie, în numele statului român, contracte cu alte state pentru revânzarea dozelor de vaccin achiziționate de România. Condițiile privind tipul de vaccin, cantitățile, detaliile de livrare, cerințele de reglementare vor fi stabilite în contractele încheiate între părți.
CITEȘTE ȘI FOTO Un alt tablou de Adrian Ghenie a fost vândut cu un preț fabulos. Lucrarea face parte dintr-o serie care s-a bucurat de un succes deosebit și devine a doua cea mai bine vândută operă a românuluiRomânia a încheiat un număr de 4 contracte pentru furnizarea de vaccinuri împotriva Covid-19 cu producătorii cu care Comisia Europeana a încheiat Acorduri de cumpărare în avans, în numele si pentru statele membre, contracte aflate în curs de derulare.
Cu o singură excepție, contractele pentru achiziția de vaccinuri de până acum au fost încheiate în baza articolului 4 al acordului prealabil (”obligația de a cumpăra"), numărul de doze ce trebuie achiziționat de fiecare stat membru fiind asumat contractual în momentul în care Comisia Europeană a transmis tabelul de alocare.
Toate contractele semnate până în momentul de față conțin clauze de revânzare/donație a dozelor, astfel încât, atunci când disponibilitatea vaccinurilor și necesarul pentru vaccinare devin mai previzibile, dozele în exces să poată fi redistribuite către alte state sau organizații internaționale (Covax, Gavi, Unicef etc.). Comisia a stabilit un set de modele de contracte pentru statele membre care doresc să revândă sau să doneze dozele de vaccin către alte state.