Reprezentanții puterii au votat în Senat înființarea, în subordinea Parlamentului, a Institutului pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, al cărui președinte, cu rang de secretar de stat, și vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, ar urma să fie numiți chiar de Parlament. Angajații instituției ar urma să fie salarizați și să beneficieze de sporuri identice cu cele ale personalului din aparatul celor două Camere ale Parlamentului.
Inițiativa este adoptată după ce Guvernul și-a angajat răspunderera în Parlament pentru un proiect de lege, promulgat deja, care desființează institute de cercetare cu mai puțin de 50 de angajați, cu reducerea a 15% din cheltuieli de personal.
Profit.ro a mai relatat că, luna trecută, în răspăr cu propriul Guvern și riscând să încalce Constituția, senatorii PSD-PNL au decis redirecționarea banilor acordați de România Executivului de la Chișinău către primarii din Republica Moldova.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După avizul negativ al Consiliului Legislativ, senatorii au modificat proiectul inițial, care prevedea înființarea unui Departament, și a au stabilit că Institutul va fi condus de un președinte, cu rang de secretar de stat, și, în plus față de păroiectul inițial, de un vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, ambii numiți de plenul celor două camere ale legislativului pentru mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit o singură dată.
Numărul de posturi, statutul personalului, atribuțiile acestuia și structura organizatorică vor fi propuse de cei doi demnitari și vor fi aprobate prin hotărâre a birourilor permanente ale celor două camere ale Parlamentului.
Salarizarea personalului noului institut se va face la nivelul prevăzut de lege pentru personalul din aparatul celor două Camere ale Parlamentului.
Totodată, Institutul poate angaja experți externi, specialiști în domeniul integrării europene, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, iar indemnizațiile brute ale acestor experți vor putea ajunge la indemnizația președintelui Departamentului.
CITEȘTE ȘI Finanțele își fac cadru pentru a putea întârzia legal compensațiile către furnizorii de energie și gaze pentru plafonare. Plus noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Sunt permise petreceri de Crăciun și Revelion, dar cu măsurăInstititul ar urma să își înceteze activitatea în termen de 30 de zile de la momentul încheierii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar până atunci va fi finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului.
Parlamentarii au mai stabilit că Institutul va funcționa în Palatul Parlamentului și va fi înființat în 3 zile de la publicarea legii de înființare.
Proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.