Google și asociația ecologistă Environmental Defense Fund (EDF) au anunțat că au încheiat un parteneriat pentru a expune sursele de emisii provenite din operațiuni de extragere a petrolului și a gazelor, care încălzesc clima de pe Terra și care vor putea fi detectate în curând din spațiu cu ajutorul unui nou satelit, informează Reuters.
Satelitul MethaneSAT va fi lansat luna viitoare, fiind unul dintr-o serie de sateliți care sunt utilizați pentru a monitoriza emisiile de metan pe tot globul, pentru a identifica principalele surse ale acestui gaz invizibil dar cu un puternic efect de seră. Este vorba despre un parteneriat condus de EDF, Agenția Spațială din Noua Zeelandă, Universitatea Harvard și alții, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele obținute de acest satelit vor deveni disponibile în cursul acestui an, iar Google Cloud va asigura capacitățile de calcul pentru procesarea informațiilor.
De asemenea, Google a anunțat că va crea o hartă a infrastructurii de petrol și gaze, folosind inteligența artificială pentru a identifica o serie de componente cum ar fi rezervoarele de petrol. Datele privind emisiile furnizate de MethaneSAT vor fi apoi suprapuse peste harta Google pentru a ajuta la înțelegerea tipurilor de echipamente de petrol și gaze care tind să aibă cele mai multe scurgeri.
Informațiile vor fi disponibile prin intermediul Google Earth Engine, o platformă de analiză geospațială, în cursul acestui an. Earth Engine este gratuită pentru cercetători, organizații non-profit și mass-media.
„Credem că aceste informații sunt incredibil de valoroase pentru companiile energetice, pentru cercetători și pentru sectorul public, pentru a anticipa și a reduce emisiile de metan în componentele care sunt, în general, cele mai susceptibile”, a declarat Yael Maguire, vicepreședintele departamentului de geosustenabilitate din cadrul grupului Google, într-o convorbire cu jurnaliștii.
CITEȘTE ȘI Revista franceză L’Express dezvăluie că a fost condusă de un agent KGB timp de 35 de aniLansarea are loc în contextul în care guvernele iau măsuri drastice împotriva acestei surse de gaze cu efect de seră și cu durată scurtă de viață, iar peste 50 de mari operatori de petrol și gaze deținuți de stat sau independenți, de la ExxonMobil și până la Saudi Aramco, s-au angajat, în cadrul summitului ONU privind schimbările climatice COP28 să își reducă scurgerile de metan la aproape zero până la sfârșitul acestui deceniu.
Statele Unite se numără printre țările cu cele mai mari emisii de metan și au propus măsuri obligatorii pentru a limita scurgerile de petrol și gaze. O nouă normă a Agenției pentru Protecția Mediului din SUA ar permite publicului să raporteze scurgerile mari de metan către autorităților federale de reglementare dacă ar avea acces la tehnologii de detectare a metanului.