Încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci și asupra trecerii timpului. Un studiu publicat în revista științifică Nature arată că topirea accelerată a gheții polare afectează, în felul său, măsurarea timpului la scară globală.
Într-o zi, în următorii ani, toți locuitorii lumii vor pierde o secundă din timpul lor. Exact când se va întâmpla acest lucru este influențat de oameni, potrivit unui nou studiu, deoarece topirea gheții polare modifică rotația Pământului și schimbă timpul însuși, arată News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Orele și minutele care dictează măsurarea zilelor sunt determinate de rotația Pământului. Dar această rotație nu este constantă; ea se poate schimba foarte ușor, în funcție de ceea ce se întâmplă la suprafața Pământului și în miezul său fierbinte. Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă că, ocazional, ceasurile lumii trebuie ajustate cu o "secundă bisectă", ceea ce poate părea foarte puțin, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.
De-a lungul anilor au fost adăugate o mulțime de secunde. Dar, după o tendință îndelungată de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor din nucleul său. Pentru prima dată în istorie, va trebui să se elimine o secundă, scrie CNN.
SECUNDA BISECTĂ NEGATIVĂ, ÎNTÂRZIATĂ DE ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ
"O secundă bisectă negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, astfel încât problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent", avertizează Patrizia Tavella, membră a Departamentului pentru timp din cadrul Biroului Internațional de Greutăți și Măsuri din Franța, într-un articol care însoțește studiul.
Însă momentul exact în care se va întâmpla acest lucru este influențat de încălzirea globală, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature. Topirea gheții polare întârzie secunda bisectă cu trei ani, împingând-o din 2026 în 2029, potrivit raportului.
"O parte din înțelegerea a ceea ce se va întâmpla în ceea ce privește cronometrarea globală depinde de înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu efectul încălzirii globale", a declarat Duncan Agnew, profesor de geofizică la Universitatea California San Diego și autor al studiului.
Agnew a comparat această dinamică cu cea a unei patinatoare care se învârte pe gheață: "Dacă o patinatoare începe să se învârtă, dacă își coboară brațele sau își întinde picioarele, va încetini", a spus el. "Dar dacă brațele patinatoarei sunt trase spre interior, patinatoarea se va roti mai repede", a explicat Agnew.
Mai puțină gheață solidă la poli înseamnă, așadar, mai multă masă în jurul Ecuatorului - talia Pământului.
CITEȘTE ȘI Noul șef al H&M se inspiră din strategia Zara"Ceea ce se face cu topirea gheții este că se ia apa care este înghețată în locuri precum Antarctica și Groenlanda, iar acea apă înghețată se topește și fluidele se mută în alte locuri de pe planetă", explică Thomas Herring, profesor de geofizică la Massachusetts Institute of Technology, care nu a fost implicat în noul studiu. "Apa se scurge spre Ecuator", arată profesorul, citat de NBC News.
Studiul sugerează, cu alte cuvinte, că influența umană a modificat o forță în privința căreia savanții, astronomii și oamenii de știință au rămas fascinați timp de milenii - ceva considerat mult timp o constantă, care scăpa de sub controlul umanității.
CUM SE MĂSOARĂ TIMPUL
Istoric, omenirea a folosit rotația Pământului pentru a măsura timpul, împărțit în secunde. Înainte de 1955, o secundă era definită ca o fracțiune specifică din timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în raport cu stelele.
Apoi a venit era ceasurilor atomice de mare precizie, care s-au dovedit a fi un mod mult mai stabil de a defini o secundă fizică.
De la sfârșitul anilor 1960, lumea a început să utilizeze timpul universal coordonat (UTC) pentru a stabili fusurile orare. UTC se bazează pe ceasuri atomice, dar ține totuși pasul cu rotația planetei. Timpul universal coordonat, utilizat în întreaga lume, se bazează acum pe datele provenite de la 450 de ceasuri atomice, al căror mecanism se bazează în întregime pe natura imuabilă a vibrațiilor atomului de cesiu 133.
Dar, cum viteza de rotație nu este constantă, cele două scări temporale se îndepărtează încet-încet. Acest lucru înseamnă că, din când în când, trebuie adăugată o "secundă bisectă" pentru a le alinia din nou.
DE CE SE MODIFICĂ ROTAȚIA PĂMÂNTULUI
Modificările în rotația Pământului pe termen lung au fost dominate de frecarea mareelor pe fundul oceanului - care a încetinit rotația.
Recent, impactul topirii gheții polare, determinat de oamenii care ard combustibili fosili ce încălzesc planeta, a devenit un factor semnificativ, spune cercetătorul Agnew. Pe măsură ce gheața se topește în ocean, apa de topire se deplasează de la poli spre Ecuator, ceea ce încetinește și mai mult viteza de rotație a Pământului.
Dar, în timp ce topirea gheții poate încetini rotația Pământului, există un alt factor în joc atunci când vine vorba de măsurarea timpului la nivel global, potrivit studiului: procesele din centrul Pământului. Miezul lichid al planetei se rotește independent de învelișul său exterior solid. Dacă nucleul încetinește, învelișul solid accelerează pentru a-și menține impulsul, iar acest lucru se întâmplă în prezent, spune Agnew.
Se știu foarte puține lucruri despre ceea ce se întâmplă la aproximativ 3.000 de kilometri sub suprafața Pământului și nu este clar de ce se schimbă viteza nucleului. "Este în mod fundamental imprevizibil", spune Agnew.
CITEȘTE ȘI VIDEO Trump se lansează în vânzarea de BibliiDE CE ESTE IMPORTANTĂ O SECUNDĂ
Dar ceea ce este clar, potrivit studiului, este că, în ciuda faptului că topirea gheții polare exercită o influență de încetinire, în general rotația Pământului se accelerează. Asta înseamnă că, în curând, lumea va trebui să scadă pentru prima dată o secundă. "O secundă nu pare mare lucru", a comentat Agnew, dar sistemele de calcul create pentru activități precum tranzacțiile bursiere trebuie să fie precise la miimea de secundă, atrage el atenția.
Multe sisteme informatice au un software care le permite să adauge o secundă, dar puține au capacitatea de a scădea una. Oamenii vor trebui să reprogrameze computerele, ceea ce introduce posibilitatea de eroare.
"Nimeni nu a anticipat cu adevărat că Pământul va accelera până în punctul în care ar putea fi nevoie să eliminăm o secundă bisectă", spune Agnew.
El crede că descoperirile ar putea fi un instrument puternic pentru a-i face conștienți pe oameni de modul în care chiar ei înșiși schimbă planeta. "Să poți spune că s-a topit atât de multă gheață, încât a schimbat rotația Pământului cu o cantitate măsurabilă, cred că îți dă sentimentul: OK, este o chestie importantă" - a punctat Agnew.