Germania are dificultăți să crească achizițiile de apărare, chiar dacă s-a angajat să aloce 100 de miliarde de euro

Germania are dificultăți să crească achizițiile de apărare, chiar dacă s-a angajat să aloce 100 de miliarde de euro
scris 31 oct 2022

Germania are dificultăți să crească achizițiile de apărare sau chiar să înlocuiască armele și munițiile pe care le-a furnizat Kievului, au declarat în această săptămână mai multe surse pentru Reuters, la opt luni după ce cancelarul Olaf Scholz a promis 100 de miliarde de euro pentru a dezvolta armata.

”Nu există aproape nicio mișcare”, a declarat o sursă implicată în procedurile germane de achiziții pentru apărare, adăugând că au fost plasate foarte puține comenzi până acum, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Primele imagini de la petrecerea organizată de Elon Musk la Castelul Bran CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Primele imagini de la petrecerea organizată de Elon Musk la Castelul Bran

Afirmația a preluată de managerii din industria de apărare, care și-au exprimat dezamăgirea față de ceea ce ei văd ca fiind o lentoare a guvernului în completarea stocurilor armatei, cauzată de procedurile lente și de lipsa deciziilor la nivel superior.

”Ne-am fi așteptat să vedem mai multe comenzi până acum”, a declarat pentru Reuters un manager al industriei de apărare, vorbind sub rezerva anonimatului.

Un alt manager din sectorul apărării a spus că ”există un război în Ucraina, dar procedurile de aici se desfășoară în continuare ca pe timp de pace, în timp ce inflația mănâncă banii”.

Aliații NATO au criticat ferm Berlinul în trecut, pentru că nu a atins ținta alianței de 2% din PIB pentru cheltuieli militare și că s-a bazat pe Statele Unite pentru securitatea sa, fără să împartă povara financiară.

Într-o schimbare majoră de politică la câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, Scholz a anunțat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru a aduce armele și echipamentele Bundeswehr la standardele actuale, după decenii de uzură după încheierea Războiului Rece.

Dar prima sursă a spus că achizițiile pentru apărare nu se mișcă suficient de repede, având în vedere războiul din Ucraina și deteriorarea situației de securitate.

”Au fost aprobate contracte pentru unele muniții, dar aceasta este doar o picătură în ocean în comparație cu ceea ce avem de fapt nevoie”, a menționat sursa.

Printre altele, nu s-au înregistrat progrese în eforturile de înlocuire a 14 obuziere autopropulsate și a 13.500 de cartușe de muniție de artilerie pe care Berlinul le-a furnizat Ucrainei din inventarele Bundeswehr, a subliniat persoana.

”(Ministrul de Finanțe Christian) Lindner nu a dat încă undă verde pentru ca banii să fie cheltuiți”, a spus sursa, subliniind că înlocuirea echipamentelor transmise Kievului urma să fie finanțată parțial din bugetul general, care este sub controlul lui Lindner, mai degrabă decât bugetul apărării.

Ministerul de Finanțe nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Problemele nu afectează însă doar înlocuirea echipamentului militar predat Kievului. De asemenea, există o lipsă de progres în compensarea deficiențelor care existau cu mult înainte de război și care sunt văzute ca mult mai precare acum, a spus persoana.

Ca exemple, sursa a evidențiat necesitatea sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune utilizate pentru a proteja convoaiele militare, precum și a sistemelor de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, cum ar fi IRIS-T SLM, pe care Berlin l-a furnizat Kievului, dar nu a comandat încă pentru forțele properii.

Aceste proiecte vor trebui plătite din fondul special de 100 de miliarde de euro care a fost folosit doar într-o foarte mică măsură până acum, a spus persoana, fără a oferi cifre exacte.

Unul dintre primele acorduri majore de apărare care vor fi plătite din fondul special va fi probabil achiziționarea avionului de luptă american F-35, care urmează să fie prezentat Parlamentului pentru aprobare înainte de sfârșitul anului, conform informațiilor anterioare ale Ministerului Apărării.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
apărare
arme