În Germania a intrat în vigoare o lege a cetățeniei îndelung dezbătută, care face mai ușoară obținerea unui pașaport german și deținerea dublei cetățenii, informează dpa.
Reforma naturalizării inițiată de coaliția tripartită de centru-stânga, aflată la guvernare, le permite persoanelor care obțin cetățenia germană să o păstreze și pe cea originală, scrie Agerpres.
Străinii pot de acum, dacă îndeplinesc toate cerințele, să solicite cetățenie după ce au trăit în Germania timp de 5 ani, față de 8 ani cât era necesar anterior.
Copiilor născuți în Germania din părinți veniți din străinătate li se acordă cetățenia dacă unul din părinți a avut reședința legală în Germania vreme de 5 ani, față de 8 înainte.
În cazul în care solicitantul demonstrează 'realizări speciale de integrare', prin performanțe deosebite la școală, muncă sau angajament civic, poate obține naturalizarea după numai trei ani de ședere.
O prevedere importantă a noii legi este aceea că persoanele care obțin cetățenia germană nu vor fi obligate să renunțe la cetățenia țării de origine, ceea ce era posibil anterior numai pentru rezidenții veniți din celelalte state ale Uniunii Europene.
Similar, germanii care vor să devină cetățeni ai altor state nu vor mai avea nevoie de o autorizație specială din partea autorităților germane. Până acum, fără această autorizație, ei și-ar fi pierdut cetățenia germană dacă ar fi dobândit o alta.
'Mulți oameni așteaptă acest lucru de decenii', a declarat comisarul pentru integrare al Germaniei, Reem Alabali-Radovan, membră a Partidului Social Democrat (SPD), principalul partid al coaliției de guvernare. Cu această reformă, Germania are în sfârșit 'o lege a cetățeniei în pas cu vremurile', a adăugat ea.