Un măr pe zi nu numai că ține doctorul departe, dar ar putea, de asemenea, să genereze economii de cel puțin 40 de miliarde de dolari la costurile cu asistența medicală doar în Statele Unite, raportează cercetătorii de la universitatea Tufts, într-un nou studiu publicat săptămâna trecută. Ei au simulat implementarea unui program național care ar oferi fructe și legume gratuite sau la preț redus pacienților cu diabet eligibili.
O simulare realizată de cercetători de la Școala Friedman de științe și politici ale nutriției, din cadrul universității Tufts, din Statele Unite, a estimat beneficiile clinice și financiare pe care le-ar aduce o mai mare accesibilitate a fructelor și legumelor pentru pacienții diabetici cu insecuritate alimentară, scrie News.ro.
Astfel, programele de prescriere a fructelor și legumelor pentru pacienții cu diabet ar putea economisi miliarde de dolari în costuri de sănătate, au aflat cercetătorii.
De asemenea, modelul testat a proiectat reduceri importante în privința ratelor naționale ale bolilor cardiovasculare și ale costurilor de asistență medicală asociate.
Agențiile de sănătate publică și organizațiile non-profit americane experimentează de aproape un deceniu variații ale unor astfel de programe care oferă fructe și legume, iar dovezile privind eficacitatea acestora se confirmă din ce în ce mai rapid.
În mod obișnuit, în Statele Unite un pacient cu o afecțiune legată de alimentație poate vizita un furnizor de servicii medicale participant pentru a primi vouchere sau carduri electronice care pot fi folosite pentru fructe și legume gratuite sau la preț redus, livrate la domiciliul pacientului sau preluate de la o băcănie, o piață agricolă sau o farmacie de produse alimentare din domeniul sănătății.
În timp ce prescrierea de fructe și legume are beneficii definibile pentru sănătate – de exemplu, îmbunătățirea controlului glicemiei, a greutății corporale și a nivelului tensiunii arteriale – efectele pe termen lung ale acestei strategii promițătoare, dacă ar fi implementată la nivel național, nu au fost investigate până la acest studiu.
„Dintre strategiile care pot îmbunătăți nutriția americanilor și rezultatele în materie de sănătate legate de alimentație, continuă să se acumuleze dovezi că prescrierea de fructe și legume, sunt o opțiune extraordinară”, spune autorul principal Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de nutriție la Școala Friedman, care lansează totodată și nouă inițiativă interuniversitară, prima de acest gen care se va concentra pe lozinca: Food is Medicine.
CITEȘTE ȘI Rusia preia controlul asupra subsidiarei locale a DanoneAceste programe inovatoare sunt incitante, deoarece pot nu numai să îmbunătățească sănătatea și să reducă cheltuielile cu asistența medicală, ci și să reducă disparitățile, ajungând la acei pacienți care au cea mai mare nevoie, au subliniat autorii simulării.
Analiza lor a estimat că un program național care să prescrie produse pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani cu diabet și insecuritate alimentară ar putea preveni 296.000 de cazuri de boli cardiovasculare (de exemplu, infarct miocardic și AVC) și ar putea câștiga 260.000 de ani de viață ajustați în funcție de calitate (ani trăiți cu o stare de sănătate bună) pe durata de viață a actualilor pacienți.
S-a estimat că, prin aceste câștiguri în materie de sănătate, beneficiile ar permite, de asemenea, economisirea a 39,6 miliarde de dolari în cheltuieli de sănătate și a 4,8 miliarde de dolari reflectați în costuri de productivitate pierdută.
Implementarea programului la nivel național ar costa Statele Unite 44,3 miliarde de dolari, incluzând toate cheltuielile pentru depistarea pacienților, furnizarea de educație alimentară și nutrițională și administrarea necesară a proiectului.
Luând în considerare toate costurile, un program național care să prescriere produse sănătoase pentru pacienții cu diabet și insecuritate alimentară ar fi foarte eficient din punct de vedere al costurilor, valorând 18.000 de dolari pe an de viață câștigat, ajustat la calitatea vieții.
Această valoare este la fel de mare ca cea a altor „cele mai bune achiziții” în domeniul sănătății, cum ar fi depistarea și controlul tensiunii arteriale, depistarea și controlul colesterolului și depistarea cancerului. (În comparație, noile medicamente GLP-1 – medicamente non-insulinice indicate în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru pierderea în greutate costă aproximativ 200 000 de dolari pe an de viață câștigat, ajustat la calitatea vieții).
„Atunci când am analizat diferite subgrupuri de americani, am constatat beneficii în general similare în funcție de tipul de asigurare, rasă și etnie”, spune primul autor Lu Wang, cercetător postdoctoral la Școala Friedman.
CITEȘTE ȘI Tesla a produs primul pickup CybertruckPotrivit autorilor, rezultatele sugerează că o inițiativă națională în acest sens, care să prescrie produse sănătoase ar putea fi benefică pentru toți americanii, subliniind potențialul strategiilor „Food is Medicine” de a atenua inegalitățile în materie de sănătate cauzate de insecuritatea alimentară și nutrițională și de bolile legate de alimentație.
Pentru a înțelege mai bine cum ar putea funcționa aceste „rețete” care să prescrie produse pentru o populație mai mare de pacienți care primesc tratament pe termen lung, echipa Școlii Friedman a reunit studii ce au cuprins 20 de inițiative la scară mai mică și seturi de date reprezentative la nivel național pentru a efectua simularea din cercetarea lor.
Studiul a presupus că toți participanții – adulți americani cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani care trăiesc cu diabet și insecuritate alimentară – ar crește consumul de fructe și legume cu o medie de 0,8 porții pe zi (echivalentul consumului unui măr mic), cu reduceri rezultate ale indicelui de masă corporală (IMC) și nivelului tensiunii arteriale (HbA1c).
Cercetătorii au indicat limitări, dar și puncte forte ale studiului.
În timp ce există un potențial de supraestimare sau de subestimare a impactului asupra sănătății și a costurilor acestor inițiative, modelul s-a bazat pe cele mai bune date disponibile, încorporând cele mai recente măsurători naționale privind populația și sănătatea, combinate cu rezultatele implementării în lumea reală a programelor de prescriere a fructelor și legumelor.
În cazul în care ar participa mai puține persoane decât s-a estimat, beneficiile și costurile pentru sănătate ar fi reduse fiecare în mod proporțional, dar ar fi totuși semnificative, spun autorii.
„Un program național ar putea fi promulgat prin includerea prescripțiilor (rețetelor) de fructe și legume ca beneficiu de asistență medicală acoperit, care funcționează deja la nivel de pilot în mai multe state”, spune dr. Mozaffarian.
Noile constatări din acest studiu oferă informații pentru scalarea și evaluarea acestor programe pe cuprinsul Statelor Unite.