Un salariat din Franța va putea fi concediat dacă nu prezintă un permis sanitar de Covid-19, a indicat marți ministrul francez al muncii, după ce duminică legislativul francez a votat în favoarea unei controversate extinderi a folosirii respectivului permis, relatează AFP.
Anterior, premierul francez a anunțat diferite măsuri împotriva nevaccinaților, generând proteste de stradă și violențe.
"Salariații nu trebuie lăsați să creadă că nu pot avea loc concedieri", în urma votului din parlament, care a respins posibilitatea concedierii persoanelor care nu respectă obligația de a se vaccina sau de a avea un permis sanitar. "E vorba de dreptul comun din codul muncii", a explicat Elisabeth Borne, potrivit Agerpres.
CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021Obligativitatea vaccinării pentru anumite profesii și extinderea folosirii permisului sanitar au fost adoptate de legislatorii francezi după o nouă zi de mobilizare în stradă a celor care se opun acestor măsuri, considerând că duc la o limitare a libertăților civile. Textul adoptat prevede obligația de a prezenta un permis sanitar - atestând un test negativ de Covid, vaccinarea sau recuperarea după boală - pentru a avea acces în cele mai multe locații publice (cafenele, cinematografe, trenuri, avioane), măsura privindu-i și pe cei care lucrează în aceste locuri. Noile prevederi se aplică din august, amintește AFP.
Aleșii au respins pe de altă parte sancțiunile prevăzute inițial în cazul neprezentării permisului sanitar sau al nerespectării obligației de a se vaccina, respingere despre care Ministerul Muncii francez susține că va duce la scăderea protecției pentru salariații respectivi.
"Am fi dorit ca legea să stabilească modul în care se poate recurge la concediere, stipulând în special că această concediere nu poate interveni mai devreme de două luni și trebuie să fie însoțită de compensații pentru salariat; Senatul a suprimat această dispoziție", a spus Borne.
"Să fim clari, acest lucru nu înseamnă că nu vor fi concedieri, ci că (procedura) este mai puțin încadrată, că poate interveni mai devreme", "obiectivul" fiind "în primul rând de a convinge și de a facilita vaccinarea", a adăugat ea.