Autoritățile franceze nu au aprobat cererea depusă joia trecută de corporația Amazon pentru ajutoare de stat, informează luni AFP din surse ale ambelor părți.
Conducerea Amazon a arătat că a cerut sprijin pentru șomajul parțial pentru circa 10.000 de angajați de la șase unități din Franța, iar cererea a fost respinsă, scrie Agerpres.
Ministerul Muncii de la Paris a confirmat că a primit cererea, că nu a aprobat-o și a explicat motivul: închiderea unităților respective nu are legătură cu reducerea activității, ci este urmarea unei decizii judecătorești, iar "șomajul parțial nu este prevăzut pentru asta".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Curtea de apel din Versailles a somat Amazon să evalueze împreună cu reprezentanții salariaților riscurile legate de criza coronavirusului și să reducă activitatea, în caz contrar urmând să fie aplicată o amendă de 100.000 de euro pentru fiecare abatere constatată. Corporația americană a preferat să închidă depozitele din Franța până în 5 mai.
Decizia recentă a instanței "a avut evident un impact asupra activității noastre din Franța. (...) În acest context, am solicitat și un ajutor, de care au putut beneficia și alte firme din Franța", a precizat conducerea Amazon printr-un e-mail trimis AFP. În mesaj se arată că activitatea logistică a corporației este complexă din punct de vedere tehnic, iar amenzile prevăzute ar fi putut însuma un miliard de euro pe săptămână dacă ar fi fost procesate din greșeală expedieri de produse neautorizate de ordinul a numai 0,1% din total. "Din nefericire, acest risc înseamnă că nu am avut de ales", susține conducerea.
Sindicatele din cadrul Amazon Franța au propus reluarea treptată a activității și au apreciat că solicitarea șomajului parțial este "de-a dreptul indecentă". Un comunicat al sindicatelor CGT, CFDT și SUD subliniază că acest tip de ajutor este destinat salariaților firmelor care nu își pot desfășura activitatea din cauza epidemiei de coronavirus, cum ar fi restaurantele sau magazinele de produse neesențiale.
"Mai mult, Amazon a optat pentru închiderea temporară a depozitelor (din Franța - n. red.) din 16 aprilie, în timp ce și-a continuat activitatea din cele europene, pentru a se sustrage mai bine deciziilor judecătorești succesive", acuză sindicaliștii.