Problemele din România, semnalate de Profit.ro, pentru finalizarea tranzacției de miliarde de lire sterline prin care miliardarul ceh Daniel Kretinsky, poreclit și "Sfinxul Ceh" din cauza rarelor sale apariții publice, preia conglomeratul International Distribution Services, proprietarul operatorului poștal britanic Royal Mail, au fost depășite, tranzacția urmând să fie finalizată în această lună.
Luna trecută, Profit.ro a anunțat că finalizarea tranzacției de miliarde de lire sterline prin care miliardarul ceh Daniel Kretinsky, poreclit și "Sfinxul Ceh" din cauza rarelor sale apariții publice, preia conglomeratul International Distribution Services, proprietarul operatorului poștal britanic Royal Mail, este întârziată pentru că nu a primit încă aprobarea chiar a autorităților de stat din România.
Preluarea companiei-mamă a Royal Mail, în valoare de 3,6 miliarde de lire sterline, va fi finalizată luna aceasta, la aproape un an după ce a fost convenit pentru prima dată, deoarece miliardarul ceh Daniel Křetínský a depășit ultimele obstacole de reglementare care stau în cale.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

International Distribution Services (IDS), proprietarul Royal Mail, vechi de 508 ani, a declarat că afacerea „poate deveni sau poate fi declarată necondiționată” până pe 30 aprilie, după o întârziere din cauza unor probleme din România.
Cea mai presantă problemă, aprobarea guvernului britanic, a fost rezolvată în decembrie, după o revizuire de stat a legilor de securitate națională.
Cu toate acestea, compania lui Křetínský a avertizat în martie că afacerea ar putea să nu fie finalizată până în al doilea trimestru al acestui an din cauza unor probleme de reglementare legate de investițiile străine directe în România.

Acum, Grupul lui Křetínský a confirmat că „toate condițiile de reglementare și antitrust în legătură cu oferta au fost îndeplinite”.
Acordul va însemna că Royal Mail va fi controlată de un proprietar străin pentru prima dată în istoria sa, ce începe încă din 1516, sub Henric al VIII-lea.
Preluarea vine cu o serie de condiții din partea guvernului Regatului Unit, inclusiv că va păstra o „parte de aur”, ceea ce înseamnă că orice modificare a proprietății, rezidenței fiscale sau sediului Royal Mail va avea nevoie de aprobare. Marea Britanie deține acțiuni de aur la companii care sunt considerate cruciale pentru securitatea sa, inclusiv BAE Systems și Rolls-Royce.
Preluarea a fost solicitată pentru o revizuire în august din motive de securitate națională, deoarece livrarea scrisorilor de la Royal Mail joacă încă un rol crucial – deși în diminuare – în infrastructura de comunicații a țării.

De asemenea, marca Royal Mail va fi protejată.
Grupul a fost, de asemenea, de acord să păstreze obligația de serviciu universal la un preț fix șase zile pe săptămână.
Autorizarea din partea Bucureștiului este necesară deoarece holdingul International Distribution Services, care deține astăzi Royal Mail, deține, indirect, o subsidiară și în România. Este vorba de operatorul de servicii de curierat și coletărie GLS General Logistics Systems Romania, un business cu profit net de peste 50 milioane lei și încasări de mai mult de 369 milioane lei în 2023.

Guvernul Marii Britanii a avizat pe 16 decembrie tranzacția prin care EP Group al lui Kretinsky preia International Distribution Services, la prețul de circa 3,5 miliarde lire sterline (5,3 miliarde lire sterline, cu tot cu datorii).
″La mai mult de 2 luni după ce preluarea a fost aprobată de guvernul britanic, EP Group al lui Kretinsky așteaptă încă aprobare de la oficialii din România. (...) Kretinsky nu poate merge mai departe cu achiziția Royal Mail până nu depășește obstacolul de reglementare din România, pentru că o parte din business operează acolo.
International Distribution Services, holdingul cumpărat de Kretinsky care deține Royal Mail, deține și un business de coletărie, GLS, care operează în întreaga Europă și în America de Nord. Oficialii din SUA și din restul Europei și-au dat deja OK-ul pentru tranzacție. Înțelegem că discuțiile cu oficialii români sunt în continuare în curs, iar surse susțin că nu există niciun pericol ca deal-ul să pice, investitorii urmând a primi în curând noutăți″, scria și The Telegraph.
Mai departe, publicația britanică specula că întârzierea s-ar datora crizei politice din România, ce a culminat cu anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, pe fondul unor acuzații privind amestecul Rusiei în procesul electoral.

Preluarea companiei din România GLS General Logistics Systems Romania SRL, parte a tranzacției Kretinsky-International Distribution Services a cărei vedetă este achiziția Royal Mail, reprezintă investiție străină directă, conform legislației locale, și este supusă, deci, avizării din partea Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) din subordinea Guvernului român și autorizării de către Consiliul Concurenței de la București.

Până la aprobarea tranzacției, Kretinsky nu putea demara implementarea planului Royal Mail de a instala 20.000 de cutii de expediere și ridicare de colete în Marea Britanie și riscă, astfel, să piardă teren în fața rivalilor polonezi de la InPost, sprijiniți de asset-managerul de private equity Advent, care au deja peste 9.000 de astfel de cutii în UK și vor să ajungă la 25.000 în următorii ani, mai comentează The Telegraph.
Potrivit sursei citate, foarte recent, InPost a lansat un astfel de serviciu cu prețuri începând de la 1,99 lire sterline, sub cea mai mică cotație a Royal Mail, de 3,25 lire sterline.

La preluarea Royal Mail, Daniel Kretinsky a promis să mențină cele 6 zile de livrări poștale pe săptămână, cu același preț, să nu schimbe domiciliul fiscal și numele companiei timp de 5 ani și, de asemenea, să nu opereze concedieri timp de 5 ani.
Royal Mail a fost deținută de stat timp de secole, până când a fost privatizată în 2013, când secretarul pentru Afaceri de atunci, Vince Cable, sub guvernul de coaliție al lui David Cameron, a vândut o acțiune la London Stock Exchange. Holdingul International Distribution Services, a asigurat că, dacă acordul cu Daniel Kretinsky va fi aprobat, Royal Mail va continua să își ofere serviciile, își va păstra identitatea și cartierul general în Marea Britanie.

Cu toate acestea, oferta lui Kretinsky a generat anterior polemici în mediul politic, în condițiile în care Partidul Laburist, care a câștigat alegerile din 4 iulie, i-a trimis o scrisoare miliardarului ceh în care îi cerea „garanții”, în special că sediul Royal Mail va rămâne în Marea Britanie, unde va plăti impozite.
„Royal Mail face parte din structura socială britanică de mai multe secole. EP group are cel mai mare respect pentru istoria și tradiția Royal Mail și sunt conștient că deținerea acestei companii antrenează responsabilități enorme”, a dat asigurări Daniel Kretinsky.

Miliardarul ceh are deja mai multe investiții în Marea Britanie, inclusiv participații la clubul londonez de fotbal West Ham United și la lanțul de supermarketuri Sainsbury’s.
Omul de afaceri ceh are o avere estimată de revista Forbes la 9,1 miliarde de dolari.
Holdingul său EPCG, EP Global Commerce, este unul dintre principalele grupuri industriale private din Europa. Divizia specializată pe energie, EPH, controlează peste 70 de companii în mai multe țări, inclusiv în Franța.
Kretinsky deține, de asemenea, distribuitorul francez Casino și este prezent și pe segmentul media și al editurii de carte via Lagardere Active, editura Editis și o parte din capitalul postului francez de televiziune TF1.
Daniel Kretinsky deține în România postul de radio Europa FM, precum și o participație la retailerul german Metro AG.