FOTO Ciolacu semnează la Kiev un acord cu Ucraina pentru culoare de solidaritate. Comisia Europeană aplaudă

FOTO Ciolacu semnează la Kiev un acord cu Ucraina pentru culoare de solidaritate. Comisia Europeană aplaudă
scris 18 oct 2023

Guvernul României și cel al Ucrainei au semnat, la Kiev, un acord care va contribui și mai mult la sporirea capacității culoarelor de solidaritate, având în vedere în special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina în urma agresiunii Rusiei.

România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și colaborează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, transmite, ca reacție, reprezentanța Comisiei Europene în România, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Rusia amendează Zoom cu peste un milion de dolari CITEȘTE ȘI Rusia amendează Zoom cu peste un milion de dolari

Astfel, Comisia Europeană încurajează această cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina.

"Am reușit împreună să găsim o formulă agreată în comun prin care să facilităm atât tranzitul cerealelor, cât și să protejăm piața românească și interesele fermierilor români. De altfel, în cadrul ședinței comune de astăzi am reiterat angajamentul de a dubla capacitatea de tranzit de la două milioane de tone lunar la patru milioane până la sfârșitul anului. Și vom face acest lucru pentru că vom continua să investim în infrastructura Portului Constanța, a porturilor dunărene, dar și în drumuri sau calea ferată", a afirmat Ciolacu.

El a dat asigurări că exporturile de cereale din Ucraina în România se vor face cu protejarea intereselor fermierilor români.

FOTO Ciolacu semnează la Kiev un acord cu Ucraina pentru culoare de solidaritate. Comisia Europeană aplaudă

CE sprijină în continuare implementarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina și a planului de acțiune ucrainean privind exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și a operațiunilor de transport, potrivit sursei citate.

Îmbunătățirea trecerii frontierei dintre Ucraina și România, prevăzută de acest memorandum, nu numai că va servi nevoilor imediate de import și de export ale Ucrainei, ci și o va ancora ferm în spațiul transporturilor din UE.

Finanțarea este deja disponibilă, din bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în timp ce viitorul Mecanism pentru Ucraina va contribui suplimentar la reconstrucția și dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei și a conexiunilor acesteia cu UE, mai indică sursa menționată.

Premierul Marcel Ciolacu a participat, miercuri, la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, împreună cu mai mulți membri ai Cabinetului și experți din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătății, găzduită la Kiev, a anunțat Executivul. Șeful Guvernului va avea întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, alături de care va susține declarații comune de presă, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Șeful Executivului român și omologul ucrainean, Denys Shmyhal au semnat, la finalul ședinței comune a celor două guverne de la Kiev, un memorandum care asigură tranzitarea sigură a produseloe ucrainene și o strategie care vizează dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România și a infrastructurii rutiere conexe.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
ucraina