Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat astăzi o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în sud-estul României.
Autoritățile române transmit că au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Echipajele celor două aeronave nu au confirmat însă prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.
Forțele Aeriene Române spun că monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.
China și-a exprimat recent "puternic nemulțumirea și protestul” față de doborârea balonului "spion" de către SUA, spunând că Washingtonul „a reacționat excesiv” și a „încălcat grav practica internațională”, într-o declarație a ministerului său de externe, citată de CNN. Pentagonul spune că balonul doborât în Oceanul Atlantic a fost folosit de China „într-o încercare de a supraveghea zone strategice”.
„China își exprimă nemulțumirea puternică și protestul față de utilizarea forței de către SUA pentru a ataca aeronavele civile fără pilot. Partea chineză a informat în repetate rânduri partea SUA după verificarea faptului că dirijabilul este pentru uz civil și a intrat în SUA din cauza forței majore – a fost complet un accident”, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Statele Unite, la proba supremă a frigului. Un frig ce se întâlnește o dată la o generație„China a cerut în mod clar SUA să se ocupe de asta în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesionistă și reținută. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a declarat, de asemenea, că balonul nu va reprezenta o amenințare militară sau personală pentru personalul de la sol. China va proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-și în același timp dreptul de a avea reacții suplimentare necesare”, a spus ministerul.
În timp ce oficialii Pentagonului au spus săptămâna aceasta că dirijabilul nu reprezintă nicio amenințare „militară sau fizică” pentru SUA, ei au negat, de asemenea, categoric afirmația Chinei că balonul a servit unui scop de cercetare civilă.
Oficiali militari au spus că sunt încrezători că balonul a fost folosit pentru spionaj.
SUA au doborât balonul "spion" chinezesc deasupra Oceanului Atlantic, au anunțat oficiali americani, citați de CNN. Președintele Joe Biden a afirmat că a solicitat doborârea balonului "cât mai curând posibil", după ce a aflat miercuri de faptul că survolează teritoriul SUA.
Moment the #ChineseSpyBalloon was shot down. #Balloon pic.twitter.com/H9skbByLUs
— Michael Steinberg (@MichaelWX18) February 4, 2023