FMI: Perspectivele economiei mondiale devin mai sumbre

FMI: Perspectivele economiei mondiale devin mai sumbre
scris 14 nov 2022

Perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre decât cele previzionate luna trecută, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional, care citează studii recente privind înrăutățirea activității economice și a serviciilor, transmite Reuters.

Perspectivele mai sumbre vin în urma înăspririi politicii monetare, cauzate de inflația persistent ridicată, de creșterea redusă a economiei chineze, de perturbările din lanțurile de aprovizionare și de insecuritatea alimentară, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, apreciază FMI.

Urmărește-ne și pe Google News
Isărescu, despre investigația Concurenței privind stabilirea ROBOR: Dobânzile nu au cum să fie prea ridicate, că sunt la jumătate din inflație CITEȘTE ȘI Isărescu, despre investigația Concurenței privind stabilirea ROBOR: Dobânzile nu au cum să fie prea ridicate, că sunt la jumătate din inflație
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Creditorul global a înrăutățit luna trecută estimările privind creșterea economiei globale în 2023 la 2,7%, de la 2,9%, scrie Agerpres.

Indicatorii recenți "confirmă că perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre", în special în Europa. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a indicat o evoluție slabă în majoritatea economiilor din G20, activitatea economică fiind în scădere, iar inflația ridicată, avertizează FMI.

"Datele indică sporirea ponderii statelor din G20 care au trecut de la creștere la un nivel care semnalează scădere. Fragmentarea globală se adaugă confluenței riscurilor de evoluție negativă. Dificultățile cu care se confruntă economia mondială sunt imense și slăbirea indicatorilor economică arată noi dificultăți în viitor, actualul mediu politic fiind deosebit de incert", avertizează FMI.

Înrăutățirea crizei energetice în Europa va afecta semnificativ creșterea economiei și va stimula majorarea inflației, o perioadă îndelungată de inflație ridicată putând determina majorări de dobânzi mai mari decât se previziona și înăspriri suplimentare ale condițiilor financiare globale. Aceste evoluții "sporesc riscurile unei crize a datoriilor suverane în economiile vulnerabile", atrage atenția FMI. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie