Fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă, a fost reținut, după mai multe ore de audieri la DNA, în dosarul achizițiilor de măști neconforme din pandemie. De asemenea, procurorii cer arestarea pentru 30 de zile atât în cazul directorului general al Romarm, Gabriel Țuțu, cât și pentru fiul lui Pițurcă, anunță DNA, precizând că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
VEZI AICI ȘI La o lună de la marele anunț că România va produce măști, statul nu a vândut nici măcar una. Liniile de producție cumpărate din China nu funcționează corespunzător
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 ianuarie 2023, a unui inculpat, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență”, precizează DNA, referindu-se la fiul selecționerului Victor Pițurcă, Alexandru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform DNA, acesta ar fi acceptat condițiile impuse de Gabriel Țuțu, scrie News.ro.
”Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel (descrise în comunicatul anterior) în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat. De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceiași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens”, informează DNA.
DNA reamintește că Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență.
”Dosarul cauzei privind pe inculpatul față de care a fost dispusă măsura preventivă a reținerii și pe inculpatul Țuțu Gabriel va fi înaintat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, precizează DNA.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Procurorii DNA au anunțat luni că au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; trafic de influență în formă continuată; fals intelectual, precum și a lui Pițurcă.
Pițurcă a fost pus în libertate marți, fiind și el audiat în două rânduri la DNA în cursul zilei. La ieșirea din arest, fostul selecționer a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”.
CITEȘTE ȘI Glovo trece la concedieriÎn ordonanța de reținere se arată că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Țuțu ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Pițurcă. ”în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție)”.
”Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”, au precizat procurorii DNA.
Potrivit acestora, într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
”În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, a mai transmis DNA.
Instituția a precizat că se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
CITEȘTE ȘI FOTO O companie de armament din SUA propune vânzarea de „mini-arme de asalt” pentru copiiLibertatea scria în urmă cu un an că 98% dintre banii aferenți unui contract încheiat de MApN cu firma Helios Dentserv, care a presupus distribuirea a 100.000 de măști FFP3 în unitățile sanitare ale Ministerului, au revenit firmei PAV Green Energy, al cărei unic asociat este Alexandru Victorio Pițurcă (38 de ani), fost fotbalist și fiul antrenorului Victor Pițurcă. Ulterior, experții au transmis că măștile FFP3 nu respectă standardele de rezistență împotriva germenilor. Inspecția Muncii informa Ministerul că măștile fuseseră testate de un laborator neacreditat de guvernul chinez.