Campania pentru disciplină fiscală a Germaniei a depășit în această săptămână un moment de referință simbolic, pentru prima oară în peste două decenii ”ceasul datoriei publice” indicând un declin al acesteia, relatează Financial Times.
Ceasul, care de fapt este un fel de contor, a fost reprogramat la 1 ianuarie pentru a lua în considerare noile planuri bugetare la nivel federal și statal. În prezent indică o scădere a datoriei de 78 de euro pe secundă, fiind pentru prima oară când arată un declin al datoriei publice generale a țării, scrie News.ro.
În 2009, în urma crizei financiare, contorul indica o creștere a datoriei publice cu un ritm de peste 4.400 de euro pe secundă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ceasul este întreținut de Federația germană a contribuabililor (BdSt) și este amplasat în fața sediului central al organizației, din Berlin.
Până în această săptămână, ecranul cu cifrele sale roșii avertiza că situația bugetară a Germaniei se deteriorează: începând din iunie 1995, când ceasul a fost instalat, datoria pe cap de locuitor a crescut de la 12.830 de euro la nivelul actual de 23.827 de euro.
În ultimii ani a avut loc o îmbunătățire constantă a finanțelor publice ale Germaniei, guvernul condus de Angela Markel ducând o politică de buget echilibrat încă din 2014.
Economia germană se dezvoltă puternic, ceea ce înseamnă că guvernul va beneficia în următorii patru ani de un surplus bugetar de circa 30 de miliarde de euro, provocând dezbateri dacă banii nu ar trebui cheltuiți pentru creșterea invrstițiilor publice sau reduceri de taxe.
Inversarea tendinței datoriei publice este indicată de ceas abia acum pentru că acesta ia în considerare legislația oficială referitoare la buget și nu cheltuielile efective și deciziile de împrumut efectuate de Ministerul de Finanțe federal și ministerele landurilor.
Președintele BdSt, Reiner Holznagel, a spus că Germania este ”pe drumul cel bun” în ceea ce privește bugetele echilibrate, dar a insistat că liderii politici trebuie să facă mai mult.
Dificultățile Germaniei în privința datoriei publice sunt scoase în evidență de faptul că, în ritmul actual al declinului, ar dura cira 800 de ani pentru a reduce datoria publică de la nivelul de 1.973 de miliarde de euro la zero.
BdSt are aproximativ 250.000 de membri cotizanți și a fost fondată în 1949 pentru a susține o transparență mai mare a finanțelor publice. Organizația este cunoscută pentru rapoartele sale care prezintă cheltuielile inutile din sectorul public.