Emisiile globale de dioxid de carbon vor depăși 41 de miliarde de tone anul acesta, un nivel record. Cea mai mare parte va rezulta prin arderea combustibililor fosili.
Raportul Global Carbon Budget, publicat pe fondul desfășurării summitului climatic COP29 la Baku, în Azerbaidjan, estimează o creștere a volumului total de emisii de CO2, de la 40,6 miliarde de tone în 2023 la nivelul record de 41,6 miliarde de tone, în 2024, arată BiziDay.
Ponderea emisiilor de pe urma arderii cărbunelui, gazelor naturale și petrolului va fi de 37,4 miliarde de tone, în creștere cu aproape 1% în decurs de un an. Diferența provine din dioxidul degajat de incendiile de pădure sau din operațiunile de defrișare.
Cercetătorii care au întocmit analiza avertizează că nu văd semne în sensul scăderii volumului de emisii de CO2, în viitor, iar “fără reduceri imediate și drastice ale emisiilor la nivel mondial, vom rata obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelul dinainte de Revoluția Industrială”.
Reducerea acestei forme de poluare este necesară pentru atingerea obiectivului climatic asumat în urmă cu nouă ani. Cu toate acestea, de atunci și până în prezent volumul de emisii anuale a crescut. De asemenea, un alt aspect inclus în raport este faptul că, deși țările implementează proiecte de energie verde și fabrici de vehicule electrice, progresele sunt inegale la nivel mondial. În aceste condiții, la summitul COP29, președintele Azerbaidjanului a acuzat țările occidentale de “ipocrizie, pentru că le dau lecții altora”, în timp ce sunt în continuare mari consumatori și producători de combustibili fosili.