Oficiali de rang înalt ai administrației Trump au discutat în ultimele zile despre probabilitatea ca SUA să nu poată obține un acord de pace în Ucraina în următoarele câteva luni și elaborează noi planuri de presiune atât asupra Kievului, cât și asupra Moscovei, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani familiarizați cu această chestiune.
La începutul administrației sale, președintele Donald Trump și principalii săi consilieri și-au propus să ajungă la o încetare completă a focului până în aprilie sau mai. Ei sperau să negocieze un acord de pace de durată în lunile următoare. Dar un acord nu pare nicidecum iminent, au declarat oficialii, ceea ce ridică posibilitatea ca războiul - deja intrat în al patrulea an - să se prelungească, iar Ucraina să aibă nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operațiunile sale militare, scrie News.ro.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Un astfel de rezultat ar fi o anatemă pentru Trump, un autointitulat negociator care a promis în mod repetat o încheiere rapidă a conflictului care a făcut sute de mii de victime și care riscă să atragă NATO într-un conflict direct cu Rusia, înarmată nuclear.
De câteva săptămâni, înalți oficiali americani s-au plâns în privat de modul în care Kievul gestionează negocierile și de ceea ce ei consideră a fi o rezistență la un acord cu Washingtonul privind mineralele și la continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, oficialii sunt din ce în ce mai frustrați de Moscova.
Într-o serie de întâlniri și convorbiri telefonice în cursul weekendului, oficiali din cadrul Casei Albe și ai Departamentului de Stat au recunoscut că președintele rus Vladimir Putin se opune în mod activ încercărilor Washingtonului de a încheia un acord de pace de durată și au discutat ce pedepse economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord, au declarat sursele Reuters.
FRUSTRARE ÎN CREȘTERE
Furia crescândă față de Moscova, inclusiv din partea președintelui Trump însuși, marchează o schimbare în deliberările interne ale administrației cu privire la dorința Moscovei de a negocia.
Trump a declarat timp de câteva săptămâni că are încredere în președintele rus și că el crede că liderul este angajat față de pace, dar Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intențiile lui Putin în ultimele zile, au spus sursele, deși Trump continuă să semnaleze public convingerea sa că Putin dorește să pună capăt războiului.
De altfel, marți Rusia a transmis clar și public că nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră ca fiind cauza conflictului, după cum a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, sugerând că discuțiile dintre SUA și Rusia pe această temă au stagnat.
Pe de altă parte, un trimis rus de rang înalt al Kremlinului, Kirill Dmitriev, este așteptat să vină la Washington în această săptămână pentru a se întâlni cu negociatorul de top al lui Donald Trump, Steve Witkoff, pentru discuții privind consolidarea relațiilor dintre cele două țări, potrivit unui oficial american și a două surse familiare cu aceste planuri citate de CNN. Ar fi prima vizită a unui oficial rus de rang înalt la Washington de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

ARMELE LUI TRUMP: TARIFE ȘI SANCȚIUNI
Nu este clar ce planuri specifice ar putea avea administrația Trump pentru a face presiuni asupra Moscovei, dar un oficial american de rang înalt a declarat că la Casa Albă continuă să se analizeze măsuri tarifare și sancțiuni suplimentare pe care le poate aplica Rusiei. Duminică, Trump a declarat pentru NBC News că este „supărat” după ce Putin a criticat credibilitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a sugerat că SUA ar putea impune tarife suplimentare de 25-50% celor care cumpără petrol rusesc.
Într-o întâlnire cu miniștrii de externe baltici, săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio le-a spus omologilor săi că pacea în Ucraina nu este garantată și a sugerat că SUA sunt încă departe de a asigura un acord, potrivit unui rezumat al întâlnirii văzut de Reuters.
„Există o frustrare profundă cu guvernul rus cu privire la negocieri”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt. „Președintele Trump a fost clar că va lua în considerare impunerea de sancțiuni secundare asupra întregului petrol care provine din Rusia, dacă nu sunt serioși în ceea ce privește soluționarea pașnică a acestui conflict”, a continuat el.
Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns la o cerere de comentarii. Ambasadele Rusiei și Ucrainei la Washington nu au răspuns nici ele la o cerere de comentarii.
CERERI „MAXIMALISTE” DIN PARTEA LUI PUTIN
Analiștii și oficialii serviciilor de informații europene și americane au avertizat de mult timp că este puțin probabil ca Putin să negocieze cu bună-credință încheierea războiului din Ucraina atât timp cât crede că Rusia câștigă pe câmpul de luptă.
După ce Trump a preluat funcția în ianuarie, consilierii săi de rang înalt au rămas încrezători că trei ani de sancțiuni împotriva Rusiei - și perspectiva relaxării sau înăspririi presiunii economice - ar fi suficiente pentru a apropia Moscova de un acord.
Acum, mai mulți dintre aceștia, inclusiv Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și generalul Keith Kellogg, emisarul administrației pentru Ucraina, au dubii cu privire la măsura în care Putin poate fi influențat fără concesii semnificative din partea SUA și a Europei, în special în ceea ce privește operațiunile lor militare pe continent.
În ultimele luni, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului și s-a apropiat de multe dintre pozițiile de politică externă ale Moscovei. Dar Putin a făcut ceea ce analiștii au numit cereri „maximaliste” care este puțin probabil să fie îndeplinite de SUA, Ucraina sau Europa. Printre acestea se numără condiția ca SUA și NATO să-și reducă activitatea militară în Europa, în special în țările care se învecinează cu Rusia, și ca nicio forță de menținere a păcii să nu fie desfășurată în Ucraina ca parte a unui acord de pace.

PUTIN, DELOC IMPRESIONAT DE AMENINȚĂRILE LUI TRUMP
Un oficial american de rang înalt a recunoscut că, în timp ce Casa Albă continuă să analizeze tarifele și sancțiunile, este puțin probabil ca Rusia să fie mișcată de astfel de pedepse economice.
De asemenea, Trump și-a exprimat din nou frustrarea față de Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că încearcă să se retragă din acordul privind mineralele. „Încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare și, dacă face asta, va avea niște probleme, mari, mari probleme”, a declarat Trump reporterilor duminică.
Hewitt a precizat că președintele consideră acordul privind minereurile drept „o parte esențială a aducerii păcii în Ucraina”. Un alt oficial american a declarat că oficiali din administrație se gândesc la modificarea unor părți ale acordului propus pentru a-l face mai favorabil intereselor economice ale Kievului.
Oficialii americani au încercat în ultimele zile să negocieze atât o încetare a focului pentru infrastructura energetică, cât și pentru Marea Neagră. Armistițiile nu au fost încă puse în aplicare.
În ciuda acordului inițial privind încetarea focului în domeniul energetic, Ucraina și Rusia au continuat să se atace reciproc. În timp ce Kievul a declarat că este gata să accepte un acord pentru Marea Neagră, oficialii ruși au declarat că Moscova trebuie mai întâi să-și restabilească accesul la anumite piețe comerciale și sisteme de plată, ceea ce ar presupune ridicarea unor sancțiuni occidentale.