Economia Japoniei a consemnat în trimestrul încheiat în decembrie cea mai mare scădere din ultimii șase ani, de 6,3%, cheltuielile de consum și ale companiilor find afectate de majorarea unei taxe pe vânzări, mărind riscul de recesiune chiar în perioada în care coronavirusul din China încetinește activitățile economice la nivel mondial, transmite Reuters.
Analiștii consideră că extinderea efectului economic negativ al epidemiei, care afectează producția și turismul, ar putea avea un impact semnificativ asupra Japoniei, dacă răspândirea bolii nu va fi ținută sub control în lunile următoare, scrie News.ro.
”Există o probabilitate mare ca economia să înregistreze o nouă contracție în perioada ianuarie-martie. Virusul va afecta turismul și exporturile, dar poate influența negativ destul de mult și consumul intern”, a declarat Taro Saito, cercetător la NLI Research Institute.
”Dacă această epidemie nu va fi ținută sub control până la Jocurile Olimpice de la Tokyo, impactul asupra economiei va fi uriaș”, a spus acesta.
PIB-ul Japoniei s-a contractat în termeni anuali cu 6,3% în perioada octombrie-decembrie, potrivit datelor guvernamentale, cu mult mai rapid față de o estimare medie a analiștilor privind un declin de 3,7%, fiind prima scădere din ultimele cinci trimestre.
Scăderea PIB din ultimul trimestru al anului 2019 a fost cea mai mare după cea consemnată în trimestrul al doilea din 2014, când consumul a scăzut ca urmare a majorării taxei pe vânzări, în luna aprilie a anului respectiv.
Alte economii din regiune au probleme la rândul lor. Singapore și-a redus estimarea de creștere economică pentru 2020, Thailanda a publicat cea mai lentă creștere economică din ultimii cinci ani, în timp ce în China prețurile locuințelor au înregistrat cea mai lentă creștere din ultimii aproape doi ani.