Ritmul de creștere a economiei americane a încetinit peste așteptări în primul trimestru al acestui an, în condițiile în care dobânzile mai mari au afectat piața imobiliară și investițiile companiilor, deși consumul gospodăriilor s-a menținut la un nivel solid, a anunțat Departamentul american al Comerțului, informează AFP.
Produsul Intern Brut al celei mai mari economii a lumii a înregistrat un avans de 1,1% în perioada ianuarie-martie, după o creștere de 2,6% în ultimele trei luni ale anului trecut și un avans de 3,2% în perioada iulie-septembrie 2022. Datele oficiale sunt sub așteptările analiștilor, care mizau pe o creștere economică de 2% în primul trimestru, scrie Agerpres.
"Creșterea PIB-ului reflectă o majorare a cheltuielilor de consum, a cheltuielilor publice și a exporturilor, care au compensat scăderea investițiilor private și a pieței imobiliare", se arată în comunicatul de presă al Departamentului american al Comerțului.
În primele trei luni ale acestui an, cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ două treimi din activitatea economică SUA, au rămas la un nivel solid, înregistrând un avans de 3,7% în ritm anual, cea mai puternică creștere trimestrială din ultimii doi ani.
În schimb, investițiile companiilor în echipamente au înregistrat cea mai mare scădere de la debutul pandemiei în timp ce scăderea investițiilor în stocurile private a șters 2,26 puncte procentuale din PIB în primul trimestru. Multe companii americane și-au revizuit planurile de investiții în contextul înăspririi condițiilor de creditare și al îngrijorărilor cu privire la recesiune. Similar, investițiile în clădiri rezidențiale au afectat creșterea economică pentru al optulea trimestru consecutiv, o dovadă a pagubelor provocate pieței imobiliare de creșterea ratelor la creditele ipotecare.
Încetinirea economiei americane este o consecință a campaniei agresive de majorare a dobânzilor demarată de Rezerva Federală pentru a controla inflația, în ultimul an Fed majorând de nouă ori dobânda de politică monetară, în ceea ce a fost cel mai agresiv ciclu de majorare a costului creditului de după 1980. Analiștii se așteaptă ca Fed să decidă săptămâna următoare o nouă majorare de dobândă cu 25 de puncte de bază, aceasta urmând să fie ultima majorare din ciclul actual.
Publicarea datelor oficiale privind indicele prețurilor de consum, indicatorul urmărit cu atenție de Fed, ar urma să dea un indiciu cu privire la direcția în care se va îndrepta decizia Băncii centrale a SUA.