Inculpații din dosarul retrocedării unui teren din Constanța, achitați definitiv de instanță. Sunt vizați, între alții, fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean și economistul Horia Simu

Inculpații din dosarul retrocedării unui teren din Constanța, achitați definitiv de instanță. Sunt vizați, între alții, fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean și economistul Horia Simu
scris 27 apr 2023

Inculpații din dosarul retrocedării unui teren din Constanța au fost achitați definitiv de instanță. Sunt vizați, între alții, fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean și economistul Horia Simu. Fostul deputat Marko Attila, pe numele căruia există un mandat european de arestare, a anunțat pe Facebook: ”Ne vedem acasă”.

Inculpații din dosarul care a vizat retrocedarea ilegală a unui teren în municipiul Constanța au fost achitați de instanță, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024. Nicușor Dan: Este doar o indexare cu rata inflației CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024. Nicușor Dan: Este doar o indexare cu rata inflației

Este vorba despre fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean, condamnată la șase ani și trei luni de închisoare.

De asemenea, sunt vizate și celelalte persoane, care fuseseră condamnate în dosar, respectiv: economistul Horia Simu, expertul evaluator Alin Horațiu Dima, Florentina Savu, consilier în cadrul ANRP, dar și cei care au făcut parte din comisia ANRP - Cristian Sebatian Mihai, Virgil Remus Baciu, Cătălin Florin Teodorescu, Attila-Gabor Marko, Oana Vasilescu, Dragoș-George Bogdan.

Anunțul a fost făcut, joi, pe Facebook, de fostul deputat Marko Attila, pe numele căruia există un mandat european de arestare.

În postare, el vorbește despre cei opta ani de procese și anunță că revine acasă.

Potrivit DNA, pe data de 22 octombrie 2009, Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro.

Procurorii spuneau că Horia Simu a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.

Elis Pavaje mizează pe dezvoltare prin extindere teritorială CITEȘTE ȘI Elis Pavaje mizează pe dezvoltare prin extindere teritorială

“Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, a transmis DNA.

Anchetatorii au susținut că aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
retrocedări
teren