Donald Tusk susține că șansele anulării Brexitului ar putea fi de 30%

Donald Tusk susține că șansele anulării Brexitului ar putea fi de 30%
scris 10 mai 2019

Șansele ca Marea Britanie să rămână în UE sunt aproape de 30% pentru că țara ar respinge Brexitul în cazul unui al doilea referendum, consideră președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează The Guardian.

Tusk a afirmat că poporul britanic a dezbătut cu adevărat Brexitul abia după referendumul din 2016 și există motive semnificative pentru a crede că votul de a părăsi UE ar putea fi anulat, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
SUA măresc de astăzi taxele pentru mărfuri chinezești. China reacționează rapid și promite „contramăsuri necesare” CITEȘTE ȘI SUA măresc de astăzi taxele pentru mărfuri chinezești. China reacționează rapid și promite „contramăsuri necesare”

Vorbind despre „greșeala politică” a fostului premier britanic David Cameron de a organiza referendumul, Tusk a declarat că s-ar aștepta la un vot diferit în prezent având în vedere ce s-a învățat în această perioadă.

Sugerând că există o criză „de lideri” printre cei care susțin rămânerea în UE, Tusk a precizat că el încă crede că este posibil ca un nou referendum să aibă loc.

„Hannah Arendt a spus că în politică și istorie lucrurile devin ireversibile doar când oamenii le recunosc ca atare. Pentru că, ele însele, nu sunt ireversibile”, a afirmat Tusk.

„După referendumul din 2016, am crezut că dacă recunoaștem că este un caz închis, va fi sfârșitul. Astăzi șansa ca Brexitul să nu mai aibă loc este, în opinia mea, de de 20-30%. Este mare”, a precizat el.

„De la lună la lună devine din ce în ce mai clar că ieșirea Marii Britanii din UE va arăta total diferit față de ce Brexit a fost promovat”, susține Tusk.

Fostul premier polonez, care a fost intervievat de editorul Gazeta Wyborcza, un ziar polonez, cu ocazia celebrării a 30 de ani de existență a ziarului, a declarat că există un precedent privind britanicii care revizitează decizii din trecut.

„Chiar dacă repetăm că referendumul este expresia dorinței poporului și voința națiunii trebuie respectată, da, trebuie să o respecți. Dar referendumul din 2016 nu a fost primul privind Marea Britanie și UE. Primul a avut loc în 1975, când britanicii, la doi ani după ce au intrat în Comunitatea Economică Europeană, au decis să rămână”, a afirmat Tusk.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald tusk
brexit
marea britanie