După investiții de circa 14 milioane euro în ultimii 4 ani, Institutul Cantacuzino trebuie să investească 200 milioane euro pentru construirea unei hale unde va putea produce și vaccinul antigripal. Un document oficial al Ministerului Apărării Naționale (MApN), în subordinea căruia se află institutul, analizat de Profit.ro, arată însă că termenul de construire a noii fabrici este 2025 și abia după această dată va putea fi produs vaccinul. Directorul institutului declara în 2020 că vaccinul gripal ar putea fi produs în 2021, în timp ce fostul premier Cîțu susținea că a propus Comisiei Europene ca la Cantacuzino să fie produs chiar vaccin împotriva Covid-19.
Cel mai recent, în noiembrie 2020, comandantul actual al Institutului Cantacuzino”, colonel doctor Florin Oancea, declara că se fac teste în cadrul institutului pentru vaccinul antigripal, iar dacă acestea vor fi reușite și produsul va fi unul sigur, atunci anul viitor se va putea ieși pe piață cu acest vaccin.
Mai mult, în februarie 2021, fostul premier Florin Cîțu afirma că a fost trimisă o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Cominisia Europeană, iar țara noastră și-a arătat disponibilitatea de a produce vaccinul împotriva COVID-19 la Institutul Cantacuzino.
Un document oficial al MApN arată că, în perioada 2018-2021, Institutul a cheltuit pentru investiții peste 68,74 milioane lei (aproape 14 milioane euro) după cum urmează:
- 33,24 mil. lei pentru aparate și instalații de măsurare, control și reglare necesare activităților de cercetare-dezvoltare și producție;
- 15,93 mil. lei pentru echipamente tehnologice (mașini, utilaje, instalații de lucru) pentru activități de cercetare-dezvoltare și producție;
- 15,65 mil. lei pentru amenajări de terenuri și construcții (pavilion administrativ și laboratoare);
- 1,47 mil. lei pentru mijloace de transport;
- 711.619 lei pentru construcții;
- 1,25 mil. lei pentru echipament de protecție și aparatură de birotică;
- 383.484 lei pentru programe informatice necesare echipamentelor medicale;
- 87.465 lei pentru active fixe necorporale;
- 3.067 lei pentru alte imobliizări corporale.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Platformele de streaming vor plăti o taxă de 4% pe venituri. Cabliștii vor avea noi obligații în aranjarea programelor în grilă și noi condiții la must carry. Televiziunea publică poate întrerupe filmele cu reclamePotrivit documentului citat, ”Master plan-ul dezvoltării infrastructurii Institutului prevede, ca investiție, construirea unei hale multifuncționale pentru microproducție de vaccin (viral și bacterian), la Stațiunea Băneasa, a cărei documentație se află în proces de avizare”.
”Aceasta va respecta condițiile GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de bună practică în fabricație) și va permite realizarea transferului de tehnologie pentru producția vaccinul gripal. Valoarea estimată a acestei investiții este de aproximativ 200 milioane de euro, intenționându-se accesarea de fonduri europne pentru achiziția serviciului de know-how și a echipamentelor specifice activității de microproducție”, arată ministerul.
Noua hală de producție nu va fi însă gata mai devreme de 2025, dată după care se poate vorbi de producția vaccinului gripal.
”În ceea ce privește începerea microproducției de vaccin gripal, aceasta este în strânsă legătură cu termenul de construire a noii fabrici (2025) și a obținerii autorizației de punere pe piață a unui produs nou”, precizează documentul oficial.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Probabil că va fi greu de evitat o recesiune, nu numai în România, ci și în lume. Cel mai mare pericol este stagflația. Nu poți să ieși ușor dintr-un șoc și inflaționist, și recesionistMinisterul arată însă că institutul fabrică produse unice în țară: ”autovaccinul, vaccin personalizat ce vindecă infecții bacteriene, atunci când antibioticele nu mai au efect, și SOD Natural obținut din orz verde cultivat la Stațiunea Băneasa”.
De asemenea, Cantacuzino mai produce și comercializează 66 de reactivi biologici pentru diagnostic in vitro, 8 medii pentru culturi celulare, 50 medii pentru diagnostic bacteriologic, printre care mediul Lowenstein-Jensen folosit în diagnosticarea TBC și 10 seruri derivate din sânge animal.
În prezent, conform aceieiași surse, cercetătorii institutului au în desfășurare două proiecte de cercetare: dezvoltarea unui produs imunomodulator de tip Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepție românească, și producerea vaccinului tetanic (anatoxină tetanică).